Normal_slapen_vrouw

(Novum) - Bijna de helft van de Nederlanders is ontevreden over zijn nachtrust, en ruim een kwart maakt zich er zorgen over. Dat blijkt uit een recente enquête van de Nederlandse Vereniging voor Slaap-Waak Onderzoek (NSWO). 41 procent van de duizend ondervraagden neemt in het uur voor ze naar bed gaan een slaapmutsje.

49 procent van de respondenten is niet tevreden met de eigen slaap, 27 procent maakt zich er zelfs zorgen over. Iets minder dan een derde voelt zich overdag slaperig, een vijfde doet ook een dutje overdag. Slapeloosheid komt voor bij 22 procent van de Nederlanders.

Desondanks wordt vlak voor het slapengaan geregeld cafeïnehoudende drank geconsumeerd. Zo drinkt twaalf procent cola, terwijl negen procent van de ondervraagden nog een kop koffie drinkt. Een op de honderd mensen ziet er geen probleem in een energiedrankje te drinken.

Mannen drinken overigens vaker alcohol voor het slapengaan dan vrouwen. Waar van de mannen de helft vrijwel dagelijks een slaapmutsje neemt, ligt dat percentage bij vrouwen op 35 procent, zo blijkt uit het onderzoek dat werd gepubliceerd in het kader van de Nationale Slaapweek, die tot zaterdag duurt.

De meeste mensen kijken tv voor ze naar bed gaan: drie op de vier. Een op de vijf kijkt ook in bed nog geregeld televisie. Ook met internetten wordt doorgegaan tot de ogen dichtgaan. Zestien procent van de respondenten zegt regelmatig te internetten in bed.

Lichaamsbeweging in het uur voor het slapengaan is minder populair. Drie procent van de ondervraagden sport in het uur voordat ze naar bed gaan. Aan ontspanningsoefeningen en yoga doet maar vijf procent. Seks als veel verrichte activiteit voor het slapengaan wordt genoemd door dertien procent van de ondervraagden.

Negen procent van de Nederlanders hebben vaak of altijd een pilletje nodig om in slaap te vallen. Nog eens 27 procent doet dat soms of zelden.