Normal_teamwork_personeel_werk_samenwerking_team

De forensische zorgsector wil de komende jaren effectievere zorg bieden en tegelijkertijd bezuinigen. De sector wil dit bereiken door korter, beter en meer ambulant te behandelen. Dat staat in het vrijdag door GGZ Nederland gepubliceerde 'Visiedocument forensische zorg', zo meldt Skipr.

Het gevangeniswezen moet de komende jaren fors bezuinigen. De forensische zorgsector wil naast haar taak om passende zorg te leveren aan psychiatrische patiënten die een strafbaar feit hebben gepleegd, zich meer op preventie gaan richten: het voorkomen van delicten door tijdig behandeling aan te bieden. Het forensische veld wil zich meer richten en specialiseren in ambulante preventieve zorg en wil zo een nieuwe groep patiënten bereiken, te weten de patiënten die vanuit hun stoornis delicten dreigen te gaan plegen. Tijdige behandeling en begeleiding moet voorkomen dat zij delicten gaan plegen.

Het verkorten van de behandelduur en het versnellen van de de door- en uitstroom van cliënten lukt volgens het rapport alleen met intensievere samenwerking met de reguliere ggz en andere ketenpartners zoals maatschappelijke opvang en Regionale Instellingen voor Beschermende Woonvormen (RIBW's).

De beoogde samenwerking loopt nog echter niet overal optimaal. Martijn Koerhuis is psychiater bij Palier, een instelling voor forensische en intensieve zorg. Hij zegt: 'Een deel van de ggz-instellingen zit niet te wachten op forensische patiënten. Dit is wel een knelpunt'. Koerhuis denkt dat angst voor deze patiënten een rol speelt en dat de instellingen niet over onvoldoende middelen beschikken om deze patiënten te bedienen en te behandelen. De forensische zorg moet daarom de reguliere ggz ondersteunen met expertise en als vangnet dienen wanneer de behandeling van bepaalde patiënten onverhoopt vastloopt.

© Nationale Zorggids