Uit cijfers van de eerste gezamenlijke Gezondheidsmonitor van GGD'en, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt er grote regionale verschillen bestaan in het percentage mensen met overgewicht, het percentage rokers en zware drinkers. Dat meldt Volkskrant.
Aan het onderzoek van de instanties deden vorig jaar bijna 400.000 mensen ouder dan 18 jaar mee. De instanties vroegen deze groep mensen naar hun gezondheid en levensstijl.
Overgewicht blijkt sterk samen te hangen met opleidingsniveau. Van VMBO'ers die na hun opleiding niet verder hebben gestudeerd, is ruim zestig procent te zwaar. Bij de groep mensen die een universitaire opleiding hebben genoten is dat een derde. Ook de leeftijd is van invloed. Beneden de veertig is een derde te zwaar terwijl dit in de oudere leeftijdsgroepen bij de helft tot ruim zestig procent het geval is.
Voor Van den Brink was de uitkomst van het onderzoek geen verrassing. Hoger opgeleiden zijn vaak beter op de hoogte van gezondheidsrisico's. “Maar ik blijf het opmerkelijk vinden dat er überhaupt zulke grote verschillen zijn. Niet alleen per regio, maar ook per wijk. De vraag is: hoe krijg je die mensen zo ver hun levensstijl aan te passen”, aldus Van den Brink.
In het onderzoek werd ook gekeken naar waar de meeste rokers wonen. Uit deze cijfers bleek dat de meeste rokers wonen in de regio's waar het aandeel volwassenen met een laag inkomen het hoogst is. Het gaat om steden in de Randstad, zoals Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam en Utrecht maar ook landelijke gebieden zoals het noorden van het land en Zuid-Limburg. Ongeveer één op de vier volwassenen in deze regio's rookt, terwijl dat in de regio's met de minste rokers één op de vijf is.
In Flevoland, waar relatief veel niet-westerse allochtonen wonen, en de regio's die de zogeheten Biblebelt vormen is het percentage zware drinkers het laagst. In de regio's Hollands-Noorden, het Hart van Brabant, Twente, Amsterdam en Utrecht komen daarentegen twee keer zo veel zware drinkers voor met twaalf tot dertien procent. In Utrecht wordt het percentage zware drinkers vooral veroorzaakt door de oververtegenwoordiging van studenten.
De onderzoekers vroegen de deelnemers ook hoe zij hun gezondheid ervaren. De Zuid-Limburgers zijn het minst positief, daarentegen noemen de inwoners van Friesland, de Gooi & Vechtstreek, Hollands Midden en IJsselland hun gezondheid goed of zelfs zeer goed.
© Nationale Zorggids