De Radboud Universiteit Nijmegen heeft bij een gedetineerde man een 'duidelijk significant verband' aangetoond tussen de inname van het antidepressivum paroxetine en agressief gedrag. Het onderzoek is verricht op last van het gerechtshof in Leeuwarden. Het is voor het eerst dat rechters het verband lieten onderzoeken tussen het gebruik van een antidepressivum en het plegen van geweldsdelicten. Dat meldt de Volkskrant.
De gedetineerde schoot in februari 2008 drie personen neer. De man is in verwarde toestand aangehouden door de politie en zegt zich het schietincident niet te kunnen herinneren. Uit forensisch onderzoek blijkt dat hij paroxetine had geslikt. Hij is veroordeeld tot een celstraf van 24 jaar. Enkele weken eerder had de gedetineerde, eveneens na het slikken van paroxetine, geprobeerd zijn vrouw met de band van haar badjas te wurgen. Zijn huisarts schreef hem vervolgens een ander kalmerend middel voor. Buiten deze delicten staat de gedetineerde niet als agressief te boek.
De gedetineerde werd in de Pompekliniek in Nijmegen gedurende twee maanden onderzocht. Dit gebeurde 'dubbelblind': zowel hij als zijn onderzoekers wisten niet op welke dagen hij paroxetine, een ander antidepressivum of een placebo kreeg toegediend. Op dagen wanneer de gedetineerde paroxetine kreeg bleek hij onmiskenbaar stemmingsverstoringen, boosheid en ontremd gedrag te vertonen. Ook werd vastgesteld dat de gedragsveranderingen bij de gedetineerde vier tot acht uur na inname optraden - dezelfde periode als waarvan sprake was op de dag van de schietpartij.
Paroxetine wordt onder verschillende merknamen verkocht, zoals Seroxat en Paxil. Het middel regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een stof die een rol speelt bij emoties. Antidepressiva worden vaker in verband gebracht met agressief gedrag en suïcide, maar over een oorzakelijk verband bestaat in de wetenschap geen consensus. Bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb zijn sinds 2001 24 meldingen van agressie na het gebruik van antidepressiva geregistreerd. De Radboud Universiteit concludeert dat agressie tijdens het gebruik van deze middelen weliswaar zeldzaam is, maar dat een verband met extreme geweldsdelicten 'niet is uit te sluiten'.
© Nationale Zorggids