AMSTERDAM - Ongeveer 70 procent van psychiatrische patiënten geeft aan wel eens onnodige behandeling te hebben gekregen, zoals medicijnen die niet werden gebruikt en dubbele therapie. Dat meldt Trouw naar aanleiding van een meldactie van het Landelijk Platform GGZ.
In een reactie geeft de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP) aan dat de zorg voor deze mensen niet altijd vrijwillig is, in tegenstelling tot bij andere zorgsectoren. "Ik kan me voorstellen dat die groep vindt dat men te lang moet blijven", aldus Aartjan Beekman, voorzitter van de NVVP.
Hoewel Marjan ter Avest, directeur van het Landelijk Platform GGZ, toegeeft dat bij een meldactie vooral negatieve signalen naar voren komen, toont het volgens haar wel aan dat de efficiëntie van deze zorg verbeterd kan worden. Zij is daarnaast bang dat de bezuinigingen vooral op de rekening van patiënten komen. "Terwijl het zorgsysteem zelf ziek is. Verzekeraars houden veel geld over, wat de patiënt niet terug ziet."
© Nationale Zorggids / Ype van Woersem
Dat dit gebeurd onder het toeziend oog van b.v clienetenraden die de belangen van de client vertegenwoordigen maar daar weigeren de clientten te informeren en/of te consulteren, en directies die de zorgvertegenwoordiger niet zoals behoort te informeren en betrekken. Is in deze demcratie niet te doorbreken. Dus werk aan de winkel.