AMSTERDAM - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) publiceerde onlangs een marktscan voor de GGZ voor de periode 2008-2012. Uit dit onderzoek blijkt dat de ggz-instellingen er de komende jaren goed voor staan. Dat meldt Zorgvisie.
De positieve verwachting is met name gebaseerd op de liquiditeitspositie van de instellingen, het gedeelte van het budget dat direct uit te geven is. In 2008 was dit nog 70 procent, maar in 2011 al 100 procent. Hierdoor zijn de zorgaanbieders niet afhankelijk van inkomsten voor uitgaven op zeer korte termijn.
Ook de overgang naar de prestatiebekostiging, waarbij zorgaanbieders een variabele vergoeding krijgen op basis van geleverde behandelingen in plaats van een vast budget, zou niet voor problemen moeten zorgen. Er komt een eenmalig vangnet over 2013. Dit vangnet bestaat uit een transitiebedrag dat 70 procent vormt van het verschil tussen de gebudgetteerde opbrengsten en de daadwerkelijke opbrengsten uit behandelingen.
Ja, het management zal de schaapjes wel op het droge hebben. Voor clienten, ondersteunende diensten en het uitvoerende veld ziet het er anders uit. Daar wordt personeel aan de straat gezet. Hier (Mondriaan) verdwijnt o.a. het maatjesproject Horizon en een aantal toch al zo weinige dagbestedingsprojecten. Een fatsoenlijke zorglijn voor volwassenen met autisme en een nieuw begeleid wonen project voor die groep komt niet van de grond en zal er dus ook niet meer komen. De client is de dupe!