De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft onderzocht hoe zorgkantoren omgaan met hun verantwoordelijkheid voor kwetsbare cliënten die langdurige gehandicaptenzorg én geestelijke gezondheidszorg (ggz) nodig hebben. Hoewel zorgkantoren over het algemeen slagen in het vinden van een geschikte plek voor deze cliënten, lukt het niet altijd om dit snel genoeg te realiseren. De huidige focus ligt vooral op het oplossen van directe problemen, zoals het vinden van passende plekken. Maar de NZa benadrukt dat zorgkantoren ook naar de lange termijn moeten kijken om zorg duurzaam te organiseren. Dit meldt de NZa.
Het is nog niet bekend hoeveel mensen momenteel wachten op een combinatie van gehandicaptenzorg en ggz. Zorgkantoren kunnen hier beter inzicht in krijgen door een duidelijke registratie van wachtlijsten. Naast het vinden van beschikbare plekken is het belangrijk om ook te kijken naar de kwaliteit van de zorg en de omstandigheden waarin deze wordt geleverd. Sommige zorgkantoren werken al actief samen met zorgaanbieders om de expertise en capaciteit in hun regio in kaart te brengen, wat helpt bij het maken van toekomstgerichte beslissingen.
Gebrek aan duidelijke toekomstvisie
Waar volgens de NZa nu een gebrek aan is, is een duidelijke toekomstvisie bij de zorgkantoren over hoe zij de toegang tot zorg in de komende jaren willen organiseren. Zorgkantoren zijn al bezig met het ontwikkelen van nieuwe zorgmogelijkheden, maar moeten daarnaast meer regie nemen en zorgvraagontwikkelingen in de regio goed in kaart brengen. Dit zal helpen om tijdig in te spelen op toekomstige uitdagingen.
Eerste verbeteringen zichtbaar in 2025
In vervolgonderzoeken, die medio 2025 worden afgerond, hoopt de NZa de eerste verbeteringen te zien. De zorgkantoren zijn individueel geïnformeerd over wat goed gaat en waar ze nog kunnen verbeteren.
Door: Nationale Zorggids