Studententeam Project MARCH IX van de TU Delft presenteerde deze week een live demonstratie van het nieuw exoskelet met Delfts Blauw ontwerp. Het Louwman Museum in Den Haag was de locatie van de live demonstratie. Dit nieuwe ontwerp heeft veelzijdige bewegingsmogelijkheden en is 25 procent lichter. Dat betekent dat de gebruiker er wendbaarder in is. Ook is er nieuw passief enkelgewricht aan toegevoegd, dat het gemakkelijker maakt om zijwaarts te lopen. Dit meldt Project MARCH.
Het exoskelet bevat nu ook camera’s die de omgeving kunnen scannen en een geschikt looppatroon kunnen uitwerken. Gebruikers kunnen hierdoor bijvoorbeeld traplopen en over obstakels heen stappen. De communicatie naar allerlei gewrichten van het exoskelet is sneller en betrouwbaarder, waardoor in drukke situaties sneller gereageerd kan worden.
Dwarslaesie
Doel van het studententeam is om een exoskelet te ontwikkelen waarmee mensen met een dwarslaesie op termijn weer kunnen staan en lopen. Dagelijkse activiteiten die lastig zijn in een rolstoel, kunnen met een exoskelet wel worden uitgevoerd. Deze activiteiten omvat onder andere het openen van deuren, zijwaarts lopen en traplopen.
CYBATHLON
In oktober doet Project MARCH IX mee aan de CYBATHLON 2024 in Zürich. De CYBATHLON is een van de grootste bionische wedstrijden ter wereld. De exoskelet zal dan extra opvallen door het Delfts Blauw ontwerp dat erop is aangebracht door de oudste producent ervan. Doel van de competitie is het voltooien van tien obstakels, waaronder traplopen, bukken, lopen zonder krukken en zitten en opstaan.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky