Oud-medewerkers van jeugdzorginstelling De Wijde Wereld in Montfoort hebben begin dit jaar meldingen gemaakt bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Volgens het oud-personeel heeft de jeugdhulpverlener voor kinderen met een verstandelijke beperking het medicatiebeleid nog steeds niet op orde, waardoor medicijnen worden vergeten of niet worden weggestreept. Personeel bezit soms niet de juiste opleiding of diploma’s en er is een gebrek aan toezicht op de kinderen. Zodoende werd een jongen op een dak van een schuur aangetroffen. Dit meldt RTV Utrecht.
Na een reeks aan incidenten rondom medicatiegebruik, moest De Wijde Wereld eind 2022 een opnamestop instellen. Het traject met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is pas net afgerond en er zijn alweer meldingen over de organisatie binnengekomen. Het medicatiebeleid is volgens (oud-)werknemers nog steeds niet op orde. En de beloofde een-op-eenbegeleiding bestaat helemaal niet.
Kwaad daglicht
De eigenaresse van de instelling denkt dat een oud-medewerker nog altijd boos is over een arbeidsconflict en De Wijde Wereld daarom in een kwaad daglicht wil plaatsen, maar dat weerspreken diverse (oud-)personeelsleden. Zij zeggen zich zorgen te maken over de acute veiligheid van kinderen. Medicijnen worden vergeten, er zijn minderen kinderen dan het personeel aankan en soms is er niemand aanwezig om sondevoeding te geven, terwijl dat nodig is.
Overprikkeling
Medewerkers die aan de bel trekken denken dat de directrice een goed hart heeft, maar dat er teveel kinderen worden opgevangen – waarvan een aantal met complexe problemen. En er is niet genoeg personeel om toezicht op hen te houden. Er zouden vaak incidenten zijn en sprake zijn van verbale agressie, puur omdat er kinderen met uiteenlopende problemen rondlopen waardoor ze overprikkeld raken.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky