Gehandicapteninstelling Lunet kampt met mpox

Op woonlocatie Eckartdal van gehandicapteninstelling Lunet in Eindhoven is het apenpokkenvirus aangetroffen. Hoewel de kans op verspreiding klein is, houden de regionale GGD en zorgorganisatie de boel goed in de gaten. Om verdere verspreiding te voorkomen, is contact met andere groepen en locaties tijdelijk niet toegestaan. Pas als de testuitslagen bekend zijn, worden vervolgstappen gezet. Dit meldt Omroep Brabant. 

Mpox, ofwel apenpokken, gaan momenteel rond in Afrika en in Europa worden ook weer gevallen gemeld. Nu ook in de gehandicapteninstelling in Eindhoven. Welke variant hier is aangetroffen, is niet duidelijk. Apenpokkenverspreiding vindt plaats via huid-op-huidcontact en kans dus ook bij dagelijks verzorging en verpleging overgaan van mens op mens. Hoe het virus in Lunet terecht is gekomen, is niet bekend.

Symptomen apenpokken

Apenpokken is over het algemeen niet heel gevaarlijk. Patiënten zullen vooral last krijgen van koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en spierpijn, gevolgd door blaasjes op de huid. Het duurt tussen de twee tot vier weken tot iemand hersteld is.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky