Te weinig mensen maken gebruik van de dagbestedingsplekken van zorgorganisatie Reinaerde in Utrecht. Elf van de zeventien locaties voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking zijn daarom niet meer rendabel. Reinaerde moet daarom plekken gaan sluiten of fuseren. Volgens ethicus Marcel Verweij zou het echter niet moeten draaien om winst, maar om doelmatigheid van zorg. Belangenorganisatie Ieder(in) zou juist liever méér dagbestedingsplekken zien. Dit meldt RTV Utrecht.
In mei stuurde Reinaerde al een brief naar familieleden en begeleiders van cliënten waarin het over financiële problemen sprak en sluitingen en fusies van dagbestedingsplekken opperde. In die brief werd nog niet specifiek gesproken over specifieke sluitingen van locaties. Volgens de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is Reinaerde niet de enige zorginstelling waar zulke problemen spelen. Meer gehandicaptenorganisaties dan voorheen hebben rode cijfers, deels doordat er minder cliënten komen opdagen. Dit lijkt een gevolg van de coronacrisis, toen veel stil kwam te staan en zaken erna een moeilijke herstart hadden. “Dat leidt tot hoge kosten voor zorginstellingen.”
Rendabele onderdelen
Verweij, hoogleraar ethiek aan de Universiteit Utrecht, snapt dat zorgorganisaties keuzes moeten maken. Daarbij moet doelmatigheid een rol spelen. En niet ieder onderdeel van een instelling moet per se winstgevend zijn, dat zijn eerste hulpafdelingen in ziekenhuizen waarschijnlijk nooit. Zolang andere onderdelen van instellingen wel zwarte cijfers schrijven. Verweij hoopt dat Reinaerde kijkt naar wat het zeker níet mag verliezen en bekijkt of er genoeg rendabele onderdelen zijn die ook de cruciale verliesgevende afdelingen in stand kunnen houden.
Meer dagbestedingsplekken
Belangenorganisaties Ieder(in) begrijpt de noodzaak van een financieel gezonde organisatie, maar vindt niet dat rendabiliteit bij dagbesteding een rol mag spelen. Als het aan Ieder(in) ligt komen er juist meer dagbestedingsplekken bij. “Veel mensen hebben geen kans om hun dag zinvol te besteden. Dat is een zorg, zeker als de financiële problemen bij instanties betekenen dat deze mensen er de dupe van zijn", aldus de organisatie tegen RTV Utrecht.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky