Voor vrijheidsberoving van verschillende bewoners en mishandeling van één bewoner van een zorginstelling in Leerdam, heeft een 35-jarige teamleider een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden opgelegd gekregen. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste ook een beroepsverbod, maar daar was volgens de rechtbank geen ruimte voor gezien de gepleegde strafbare feiten. Dit meldt Beveiliging.nl.
Bijna een jaar lang was een bewoner van zorginstelling ASVZ, locatie de Lingebolder in Leerdam, slachtoffer van mishandeling door de vrouw. Hij liep ernstig rugletsel op nadat zij en een collega hem over de stoeptegels sleepten en hij werd meermaals opgesloten in een kamer. Een andere bewoner werd opgesloten tussen traphekjes en vastgezet in een kamer. De teamleider en een andere collega bonden dit slachtoffer vast aan een reling.
Inbreuk op lichamelijke integriteit
Volgens de rechtbank hebben de teamleider en twee van haar collega’s een ernstige inbreuk gemaakt op de persoonlijke vrijheid en lichamelijke integriteit van de bewoners van de zorginstelling. Beide slachtoffers functioneren op een verstandelijk niveau van kinderen die niet ouder zijn dan 3 jaar. Ook heeft ze het vertrouwen in de zorg geschaad.
Bijzondere omstandigheden
Desondanks spreekt de rechter van bijzondere omstandigheden, omdat de incidenten plaatsvonden ten tijde van corona, waarbij patiënten 24 uur per dag op de afdeling moesten blijven, personeel veel moest overwerken en er “ongetwijfeld veel mentale stress was”. Volgens de rechtbank maakte de vrouw hierdoor onterecht en wellicht onbewust misbruik van haar verantwoordelijkheden. Daarom krijgt ze een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden opgelegd. Omdat een beroepsverbod alleen kan worden opgelegd bij in de wet omschreven misdrijven, gaat dat hier niet op. De door de vrouw gepleegde feiten blijken geen gegronde reden te zijn voor een verbod op werken in de zorg.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky