Normal_mbo__stage__vrachtwagen__vrachtauto__vrachtwagenchauffeur__sbb

De overheid steunt op allerlei manieren werkgevers, werknemers en zzp’ers om ze door de coronacrisis te helpen. Maar ondertussen lijken Wajongers te worden vergeten. In de Eerste Kamer dreigt volgende week een wet aangenomen te worden die hun inkomenspositie verslechtert, aldus Ieder(in). "Dat mogen we niet laten gebeuren." De belangenorganisatie roept daarom op om mee te doen aan de Wajong-acties via social media. Dit meldt Ieder(in).

De nieuwe wet, bedoeld om de Wajong te vereenvoudigen, heeft goede kanten. Het wordt beter als je wilt gaan studeren, omdat je uitkering dan niet meer verlaagd zal worden. En je kan terugvallen op je Wajong-uitkering tot aan je pensioen.
 

Nooit minimumloon voor veel Wajongers

Maar "ronduit slecht" aan het voorstel is volgens Ieder(in) de nieuwe formule om je inkomen – bestaande uit loon en uitkering – te berekenen. Die formule zorgt ervoor dat heel veel Wajongers nooit het minimumloon per maand zullen verdienen. Want dat kan voortaan alleen als je fulltime werkt.
 
Ieder(in), de Landelijke Cliëntenraad en de vakbonden CNV, VCP en FNV vinden dat zeer onrechtvaardig. Ze vinden dat iedereen met een beperking die naar vermogen werkt, minimaal het wettelijk minimumloon moet kunnen verdienen.
 

Hoe kan het beter?

De Landelijke Cliëntenraad heeft daarom een alternatieve rekenformule bedacht. Die houdt er rekening mee dat veel mensen met een beperking slechts parttime kunnen werken en zorgt ervoor dat ze minimaal het minimumloon ontvangen.
 
Deze aanpassing helpt de Wajong te vereenvoudigen, zoals regering en Kamer willen. En ze sluit, anders dan het voorstel van het kabinet, goed aan bij het VN-verdrag Handicap. Dus volgens de Landelijke Cliëntenraad genoeg redenen voor de Eerste Kamer om deze aanpassing in het wetsvoorstel op te laten nemen. Daar is vermoedelijk wel enige druk voor nodig, vermoedt Ieder(in), en daarom roept de organisatie iedereen op om te helpen.
 

Wat kan jij doen? Actie!

Op 19 mei debatteert de Eerste Kamer over het wetsvoorstel. Echt actievoeren op straat kan nu natuurlijk niet. Maar je kunt je stem wel laten horen via social media. Als veel mensen dat doen, dan kan de Eerste Kamer daar niet omheen.
 
Dus: heb je een Wajong-uitkering of ben je zeer begaan met Wajongers? Laat iedereen weten wat je van het wetsvoorstel denkt! Dat kan via Twitter onder de hashtag: #wajongerswordenvergeten
 
Vertel wat het voor jou betekent als het wetsvoorstel – zonder aanpassing – doorgaat. Of laat weten waarom de huidige Wajong voor jou belangrijk is.
 

Maak een filmpje

Je kunt natuurlijk ook een filmpje maken en dat bijvoorbeeld op Facebook zetten. Op Twitter kan je daarnaar dan verwijzen onder de genoemde hashtag #wajongerswordenvergeten
 
Dat filmpje kan je gewoon met je telefoon maken. Verder geldt:
– maak het filmpje niet langer dan 1 minuut;
– houd de telefoon dwars en kijk in de camera;
– vertel over jezelf, je ervaring met de Wajong en vraag om een fatsoenlijke nieuwe regeling.
 

Ondersteun de actie

Als je niet de puf hebt om te twitteren of te filmen, dan helpt het ook als je de actie ondersteunt. Dat kan door verhalen van anderen te delen of te liken. Ieder(in): "Doe gewoon wat je kan. Samen maken we ons sterk voor een eerlijke Wajong!"
 
Door: Nationale Zorggids