De gemeente Arnhem heeft een melding gedaan van vermoedens van fraude door zorginstelling De Zorgdrager en overweegt juridische stappen. De zorginstelling zou pgb-gelden hebben verduisterd. Geld dat eigenlijk bedoeld is voor cliënten zodat zij hun eigen zorg kunnen inkopen. Dat meldt Omroep Gelderland.
“Wij kregen ernstige signalen van cliënten en de sociale wijkteams dat er iets mis was met de pgb-gelden, dat daar misbruik van wordt gemaakt. Daarop hebben wij besloten de betalingen stop te zetten. We zijn nu bezig om alternatieve zorg te zoeken voor de clienten van De Zorgdrager”, zegt een woordvoerder van de gemeente. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) zijn op de hoogte van de situatie.
De Zorgdrager is deze week failliet verklaard. Vorige week bleek dat al het personeel zich had ziek gemeld omdat zij geen salaris meer krijgen. Niet alleen de gemeente Arnhem stopte de met de betalingen, ook twee zorgverzekeraars weigerden De Zorgdrager nog te betalen. Cliënten en personeelsleden zeggen bovendien dat de huur voor de woningen van de instellingen al maandenlang openstaat. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelt een onderzoek in naar de misstanden bij De Zorgdrager.
De zorginstelling bracht 43 licht verstandelijk beperkte jongeren, ex-verslaafden, tienermoeders en jongeren met gedragsproblemen onder in huurpanden. De woonruimtes werden doorverhuurd aan de cliënten.