Wie in zijn leven voor een langere periode wordt blootgesteld aan laagfrequente elektromagnetische velden, loopt mogelijk twee keer zoveel kans op de spierziekte ALS. Daarmee lopen lassers, elektriciens en piloten meer risico om te dodelijke ziekte te krijgen. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Maastricht en Utrecht, zo meldt RTL Nieuws.
In het onderzoek is een groep van bijna 65.000 gezonde mensen gevolgd over een periode van zeventien jaar. Daarvan kregen 80 deelnemers de zeldzame spierziekte ALS. “En allemaal hebben ze gewerkt met apparatuur die veel energie nodig heeft en hebben ze dus meer dan gemiddeld blootgestaan aan laagfrequente elektromagnetische velden”, zegt onderzoeker Roel Vermeulen. De wetenschapper wil zich voorzichtig uitdrukken maar hij denkt wel dat er een verband kan zijn tussen de werkzaamheden met die apparatuur en ALS. In internationale onderzoeken is datzelfde verband al aangetoond.
Op dit moment is er nog geen genezing voor patiënten met ALS. Gemiddeld overlijdt de patiënt drie jaar na de eerste symptomen van de ziekte. Daarom kan het aantonen van een verband met laagfrequente elektromagnetische velden een belangrijke stap zijn om dichter bij genezing te komen. “Als we die processen begrijpen, kunnen we er ook wat aan doen. Maar daar is meer onderzoek voor nodig”, zegt Vermeulen. In Nederland leven gemiddeld 1.500 mensen met ALS. Ieder jaar komen daarvan 500 te overlijden, maar er komen ook ongeveer 500 nieuwe patiënten per jaar bij.
Door: Redactie Nationale Zorggids