De Nederlandse Federatie Stotteren (NFS) organiseert op Internationale Wereldstotterdag, 22 oktober 2015, een campagne over nazorg bij stotteren met als thema: 'Stotteren, blijf erover praten!' Doel van de campagne is om het bewustzijn van het belang van nazorg bij stotteren te vergroten, zodat het stotteren niet steeds opnieuw een belemmering wordt in de communicatie. Dit meldt De Nederlandse Stottervereniging Demosthenes.
Anja van der Vlist-Pluut, bestuurslid van de NSF: "Veel van de 170.000 personen die stotteren hebben in hun leven wel één of meerdere therapieën gevolgd. Het succes is sterk wisselend en hangt af van meerdere factoren. Terugval in oude stotterpatronen wordt regelmatig gerapporteerd. Blijvend aandacht besteden aan het onderhouden van het lichaamsbewustzijn, de emotionele weerbaarheid of de controle over het spreken helpt terugval te voorkomen. In de richtlijn 'stotteren bij kinderen adolescenten en volwassenen' is een aanbeveling opgenomen over nazorg. De richtlijn is een leidraad voor de logopedist-stottertherapeut".
De NFS organiseert op wereldstotterdag bijeenkomsten in de stottercafés van de patiëntenvereniging Demosthenes en op een aantal speciaal voor deze dag ingerichte locaties. Deze stottercafés zijn in Alkmaar, Amsterdam, Goes, Groningen, Nijmegen, Rotterdam en Zwolle. Kijk voor de tijden en adressen op www.stotteren.nl. Een aantal stottertherapeuten van de Nederlandse Vereniging voor Stottertherapie (NVST) heeft dit voorjaar een interactieve website gelanceerd voor lifetime zorg na stottertherapie, waarop patiënten kunnen participeren in een sociaal netwerk: Stotters.nl.
© Nationale Zorggids
Een keuze maken voor een therapie die bij je past is ingewikkeld. Wel weet ik nu dat de meeste therapieen zich richten op de spraak met een fysieke aanpak. Terwijl er steeds meer erkenning komt voor het feit dat stotteren gezien moet worden als een angstprobleem. Een alternatieve therapie die zich richt op de angst is bijvoorbeeld de Hausdorfer methode.