De meeste mensen die stotteren, praten vloeiend als er niemand meeluistert. Ze stotteren dus niet altijd. De meeste personen die stotteren, wisten dit al van zichzelf. Nu is het ook wetenschappelijk bewezen. Dat meldt Trouw.
Recent onderzoek van New York University bevestigt het zogeheten ‘praat-alleen-effect’. Volgens de onderzoekers is dit een verbazingwekkend resultaat. Het is echter nog steeds niet duidelijk wat de oorzaak is. In een artikel in het Journal of Fluency Disorders wordt vermeld dat mensen die stotteren dit doen als ze in gezelschap zijn. Ze spreken vloeiend als ze alleen zijn, maar zodra er mensen in de buurt zijn die hen kunnen horen, doen zich blokkades voor.
De deelnemers stotterden nauwelijks
De proefpersonen moesten alleen in een ruimte een test maken. Die test was erop gericht om de proefpersonen hardop te laten nadenken. De deelnemers werden gefilmd zonder dit te weten. Tijdens deze testen stotterden de deelnemers nauwelijks.
Vervolgonderzoek moet oorzaak uitwijzen
Vervolgonderzoek moet uitwijzen wat hiervan de oorzaak is. Onderzoekers vermoeden dat stotteren een psychologische oorzaak heeft. Er zijn in elk geval sterke aanwijzingen dat stotteren niet alleen maar een spraakprobleem is. Stotteren heeft waarschijnlijk genetische, neurologische en sociale componenten.
Door: Nationale Zorggids