Het onbeschermd kijken naar de zonsverduistering kan blindheid veroorzaken. Als een persoon te lang naar de zonsverduistering kijkt, kan het zicht afnemen tot nog maar tien procent. “Laat de zonsverduistering geen verduistering voor de rest van je leven zijn”, zegt oogarts Jan-Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam. Dat meldt RTL Nieuws.
De vorige zonsverduistering, die vergelijkbaar is met die van vandaag, was in 1999. “Toen hebben wij zeven mensen in het oogziekenhuis opgenomen vanwege ernstige schade”, zegt De Faber. “Twee mensen hebben blijvende schade opgelopen. Deze twee mensen hebben te lang in de zon gekeken, waardoor er een gaatje is ontstaan in hun netvlies. Hun leven staat sindsdien op hun kop. Deze patiënten staan met hun handicap op en gaan er mee naar bed.”
Volgens De Faber zijn de ogen niet geschikt om lang naar de zon te kijken. “Doe je dat wel dan beschadig je je gele vlek vanwege de grote hoeveelheid straling. In je gele vlek zitten allerlei bolletjes en kegeltjes waarmee je figuren en kleuren kunt onderscheiden. De gele vlek is heel belangrijk voor je gezichtsvermogen. Als je lang naar de zon kijkt, stijgt de temperatuur van je gele vlek met zo'n vijf graden. Daardoor sterven de bolletjes en kegeltjes af en raak je dus deels blind.”
© Nationale Zorggids