Fietsers met beperking stuiten op ontoegankelijk Amsterdam
Gebruikers van driewielfietsen stuiten op een ontoegankelijk Amsterdam. Ze kunnen de ondergrondse fietsenstallingen niet in, bijna nooit op speciale parkeervlakken parkeren of ervaren overlast door overvolle fietsparkeergarages. Gebruikers met een beperking moeten hun driewielfiets dus vaak buiten de lijnen parkeren, maar lopen daarmee het risico dat deze verwijderd wordt. En dat leidt tot onrust, meldt Het Parool.
Op het Leidseplein is er bijvoorbeeld een ondergrondse fietsenstalling. Misschien lukt het gebruikers van een driewielfiets net om naar beneden te gaan, maar naar boven komen is geen optie. Volgens actiegroep Onbeperkt West en Nieuw-West zijn ook de andere parkeermogelijkheden niet toegankelijk voor driewielfietsers. De fietsen passen ook niet in normale rekken en als er wel een plek is worden ze ingebouwd door andere fietsen. “Dan krijg je ‘m er met geen mogelijkheid meer uit. De meeste mensen kunnen dat oplossen door wat fietsen aan de kant te schuiven, maar als een fysieke beperking hebt, lukt dat gewoon niet.”
Foutparkeren
Ondanks dat het Leidseplein ook speciale parkeervakken heeft voor fietsers met een beperking, is dat ook niet altijd de oplossing. Deze staan eigenlijk continu vol met gewone fietsen. Gebruikers van driewielfietsen moeten foutparkeren, om hun fiets kwijt te kunnen. Soms wordt er gedreigd met verwijdering. En als een fiets naar het fietsdepot in Westpoort word vervoerd, moet iemand met een beperking daar naartoe om hem weer op te halen.
Fietsen niet naar fietsdepot
Volgens de gemeente houden handhavers rekening met de situatie en brengen ze fietsen van mensen met een beperking niet naar het fietsdepot. Desondanks pleit actiegroep Onbeperkt West en Nieuw-West voor meer aangepaste parkeerplekken op meer locaties. Bestaande fietsparkeerplekken moeten beschikbaar blijven voor mensen met een beperking. De gemeente Amsterdam zegt bezig te zijn met het realiseren van parkeerplekken op meer locaties, onder meer bij de Hallen in West en de Sint-Nicolaaskerk.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky