De ziekte van Lyme treft steeds meer mensen. De ziekte wordt veroorzaakt door de borrelia bacterie, die meestal wordt opgelopen na een beet van een teek. Bij veel mensen blijft de besmetting met de bacterie te lang onbehandeld. De Nederlandse vereniging voor Lymepatiënten (NVLP) dringt bij de Tweede Kamer aan op verbeteringen in de voorlichting, diagnose en behandeling, zo meldt de NVLP in een persbericht.
Jaarlijks worden 1,5 miljoen mensen gebeten door een teek, waarvan 22 procent (330.000 mensen) besmet wordt met de borrelia bacterie. Daarvan krijgt 5,1 procent (76.500 mensen) de ziekte van Lyme. Een groot deel van deze ziektegevallen wordt tijdig herkend en behandeld, maar bij naar schatting 20 tot 50 procent van de gevallen wordt de besmetting niet (tijdig) herkend, waardoor behandeling te lang uitblijft. Een deel van de patiënten ontwikkelt ernstige ziekte- verschijnselen en raakt daardoor geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt.
Uit onderzoek van stichting de Ombudsman en de NVLP onder late/chronische Lymepatiënten blijkt dat de diagnosetijd te lang is. Bij 19,5 procent wordt de diagnose vastgesteld tussen vier maanden en een jaar, bij 16 procent tussen één en twee jaar en bij meer dan een kwart langer duurt het langer dan 2 jaar voordat de diagnose wordt gesteld. Een tijdige diagnose en behandeling van Lyme kan veel maatschappelijk leed en hoge kosten voorkomen.
Nadat de NVLP in 2010 haar Burgerinitiatief heeft aangeboden aan het parlement is er op verzoek van de Tweede Kamer een rapport opgesteld door de Gezondheidsraad (GR) over de behandeling van de ziekte van Lyme. Binnenkort zal een plenaire behandeling van de petitie komen in de Tweede Kamer.
© Nationale Zorggids