Een werkgroep van topambtenaren (IBO Ouderenzorg) heeft het rapport ‘Niets doen is geen optie’ overhandigd aan minister Conny Helder voor Langdurige Zorg. In de brief waarschuwen ze voor de toekomst van de ouderenzorg, die onbetaalbaar dreigt te worden. IBO Ouderenzorg doet enkele ingrijpende aanbevelingen. Het rapport is door de minister naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit meldt RTL Nieuws.
De uitgaven voor de ouderenzorg stijgen de komende 15 jaar van 18 naar 37 miljard euro als de overheid niet ingrijpt. En dan zijn er nog de personeelstekorten. Er zijn 350.000 extra zorgverleners nodig, maar volgens de topambtenaren betekent één persoon extra in de zorg, één persoon minder voor de klas of bij de politie. De werkgroep pleit voor stevig ingrijpen. “Groeiende wachtlijsten, verstoppingen van de zorgkosten en verlies aan kwaliteit van leven en levensjaren dreigt.”
Ouderen van de toekomst
Van de huidige 80-plussers wordt minder gevraagd dan van de ouderen van de toekomst. De samenleving zal ook meer op haar bordje krijgen, mede omdat ouderen over een decennia langer op zorg en ondersteuning moeten wachten dan nu het geval is. En als de benodigde zorg en ondersteuning krijgen, zal het minder zijn dan wat ouderen nu krijgen.
Bezuinigen onontkoombaar
Enerzijds wil de werkgroep dat er een maatschappelijk dialoog komt over hoeveel zorg ouderen moeten krijgen en wie dat betaalt. Anderzijds moet er bezuinigd worden. De ambtenaren denken bijvoorbeeld aan het laten inkrimpen van de basisverzekering, zodat er minder zaken daaruit betaald worden. En de eigen betalingen moeten omhoog en worden ingevoerd, zoals in de wijkverpleging. Door bijvoorbeeld huishoudelijke hulp uit het pakket te halen, kan dit een kostenbesparing van 700 miljoen euro opleveren. Ook in de dagbesteding voor ouderen kan 500 miljoen euro bezuinigd worden. Tot slot stellen ze ook voor om de drempel voor wonen in een verpleeghuis te verhogen, wat een besparing van 300 miljoen euro oplevert.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky