Bijna twee derde van de Nederlanders (64 procent) maakt zich dit jaar zorgen om de stijgende zorgpremie. Traditiegetrouw maakte DSW ook dit jaar als eerste zorgverzekeraar de zorgpremie voor komend jaar bekend. In 2023 stijgt de zorgpremie bij de verzekeraar met 117 euro per jaar, in 2022 was dat maar 39 euro. Voor 80 procent van de Nederlanders is de jaarlijkse stijging geen verrassing meer. Deze groep geeft aan dat hun zorgpremie elk jaar al hoger wordt. Vooral voor de 50-plusser, die vaak aanvullende verzekeringen heeft, is dit het geval. Dat meldt online vergelijker Pricewise.
Hans de Kok, directeur van Pricewise, begrijpt de zorgen over de stijgende zorgpremie. “Zeker als je het relatief hoge eigen risico in ogenschouw neemt. Geheel onverwacht is de premiestijging niet, de zorgkosten stijgen jaar in jaar uit. Die zorgpremie blijft hoe dan ook een aanslag op je maanduitgaven. Zeker als je daar de huidige energierekening bij optelt. Toch is het belangrijk dat je nadenkt of je je verzekert voor de aanvullende zorg die je nodig hebt of denkt nodig te gaan hebben. Doe je dat niet en heb je de zorg uiteindelijk toch nodig, dan ben je waarschijnlijk nog verder van huis. Kijk bijvoorbeeld naar de kosten voor een onverzekerde wortelkanaalbehandeling. Deze behandeling loopt zo in de honderden euro's. Met een tandartsverzekering betaal je weliswaar iets meer per maand, maar bij een behandeling betaal je niet in een klap de behandeling zelf.”
Stijging van 117 euro per jaar
De Kok: “De basisverzekering van DSW kost volgend jaar 137,50 euro. Dat is een stijging van 9,75 euro per maand en 117 euro per jaar. Deze verzekering is een combinatiepolis waarin consumenten veel vrije keuze hebben in zorgverleners. Deze is dus in beginsel al duurder dan bijvoorbeeld een budget of naturapolis met minder vrije zorgkeuze. Ook kun je de premie nog drukken door een hoger eigen risico te nemen, als dat bij je voorziene zorgbehoeftes en risicoperceptie past. DSW is ieder jaar de eerste die de nieuwe zorgpremie bekendmaakt. Meestal volgen andere zorgverzekeraars pas veel later, net voor of zelfs op de deadline van 12 november.”
Door: Nationale Zorggids