Slaapproblemen komen vaker voor onder ouderen met een verstandelijke beperking dan onder ouderen zonder beperking. Ook zijn de slaapproblemen ernstiger. Ouderen met een verstandelijke beperking liggen gemiddeld een half uur langer wakker per nacht en maken minder uren. Dit meldt het Erasmus MC.
Volgens onderzoekers van het Erasmus MC is er een relatie tussen slaapproblemen en de gezondheidsklachten van ouderen met een verstandelijke beperking, zoals stemmings- en gedragsproblemen. Een oorzaak is de grote blootstelling aan sfeerlicht. Ze worden eigenlijk te weinig blootgesteld aan natuurlijk daglicht om een gezond slaapritme te ontwikkelen. De lichtintensiteit onder ouderen is vergelijkbaar aan die van daglicht is ongeveer 30 minuten per dag.
Dynamische kunstverlichting
Om te onderzoeken of daglicht hun slaap-waakritme zou verbeteren, liet onderzoeker Mylène Böhmer in zes woningen van zorginstelling Middin dynamische kunstverlichting ophangen. Deze verlichting houdt rekening met de daglichtcyclus van de zon en zorgt dus voor genoeg licht overdag en sfeer licht ’s avonds. “Vooral de stemming van de 54 bewoners verbeterde binnen 14 weken na plaatsing van deze verlichting. Depressieve symptomen, hyperactiviteit, maar ook apathie en prikkelbaarheid verminderden”, zegt Böhmer. Een jaar na de eerste meting waren die positieve effecten echter verdwenen en waren de slaapproblemen weer even erg als voorheen.
Individuele slaapbehoeften
Passende woonverlichting is dus niet de enige oplossing. De onderzoeker denkt dat ook genoeg beweging en meer aandacht voor persoonlijke slaapbehoeften kunnen bijdragen aan het verminderen van slaapproblemen onder verstandelijk beperkte ouderen. Aandacht voor persoonlijke slaapbehoeften is lastig in een zorginstelling, omdat er vaak strakke schema’s worden gevolgd. Daarom is er meer tijd en geld nodig om dit zorgvuldig te kunnen uitvoeren.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky