Normal_pexels-cottonbro-3952224

De partijen in de langdurige zorg houden vast aan de uitgestippelde tijdsplanning en werkwijze voor de vaccinaties. Dit betekent dat vanaf 8 januari gestart wordt met de vaccinatie van zorgmedewerkers in de verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen en daarna in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. ActiZ, NVAVG, Verenso, VGN, V&VN en Zorgthuisnl hebben begrip voor de wens om ook medewerkers in de acute zorg snel te laten vaccineren. Vaccinaties zijn belangrijk om bescherming te bieden en het ziekteverzuim onder alle zorgmedewerkers omlaag te brengen. Het is een belangrijk middel om de zorg te kunnen blijven verlenen. Zowel in de langdurige zorg als in acute zorg is de nood hoog en behoefte aan vaccins groot. Dit meldt ActiZ. 

De coronacrisis legt een ongekend hoge druk op het hele Nederlandse zorgstelsel. ActiZ, NVAVG, Verenso, VGN, V&VN en Zorgthuisnl vinden het daarom belangrijk dat langdurige en acute zorg samen optrekken om het virus het hoofd te bieden. De uitbreiding van de groep zorgmedewerkers die toegang krijgt tot de eerste vaccins met de acute zorg, mag niet ten koste gaan van de bescherming van kwetsbare bewoners van instellingen. Minister De Jonge bevestigt dat nadrukkelijk en de medewerkers werkzaam in verpleeghuizen en vergelijkbare woonvormen ontvangen dan ook vanaf maandag 4 januari de bevestiging dat zij hun vaccinatie kunnen gaan inplannen. Wat de langdurige zorg betreft krijgen de 30.000 medewerkers in de acute zorg snel een vergelijkbare uitnodiging om gevaccineerd te worden.

Zorgmedewerkers én kwetsbare ouderen

De Gezondheidsraad adviseerde afgelopen week, opnieuw, dat gestart zou moeten worden met vaccineren van de meest kwetsbare ouderen zelf. Dat is van het grootste belang en gelukkig is de verwachting dat ook het vaccineren van kwetsbare ouderen op korte termijn kan starten. Alles hangt af van de snelheid waarmee er veel nieuwe vaccins beschikbaar komen. De voorbereidingen voor het vaccineren van bewoners van verpleeghuizen en andere kwetsbare ouderen zijn in volle gang. Dat geldt overigens ook voor zorgmedewerkers die bij de mensen thuis komen, daar is de druk minstens zo hoog. Immers, alleen samen krijgen we corona onder controle.


Door: Nationale Zorggids