In 2014 bleek na diverse inspectiebezoeken dat de mondzorg in de meeste verpleeghuizen slecht is. Deze kwalitatief ondermaatse zorg heeft grote gevolgen voor oudere bewoners. Een slecht onderhouden gebit zorgt voor pijn in de mond en problemen met eten. Het komt zelfs voor dat verpleeghuisbewoners overlijden aan een longontsteking veroorzaakt door bacteriën die door slechte mondhygiëne in de mond aanwezig zijn. Inmiddels hebben verpleeghuizen zich ingezet voor betere mondzorg middels een verbeterprogramma. Dit meldt Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
De IGJ deed een steekproef onder vijftien verpleeghuizen, die samen het verbeterprogramma mondzorg van het ministerie van Volksgezondheid en branchevereniging ActiZ uitvoeren. De inspectie ziet dat de mondzorg bij de bezochte instellingen overwegend goed is. De mondzorg is persoonsgericht; medewerkers kennen de wensen en behoeften van de cliënt en geven hem zo veel mogelijk eigen regie. De meeste van deze instellingen maken gebruik van een coördinerend zorgverlener of iemand die mondzorg als aandachtsveld heeft. Deze zorgt voor directe aansturing op de werkvloer.
Multidisciplinaire samenwerking
De richtlijn mondzorg kijkt ook naar de multidisciplinaire samenwerking rondom mondzorg in de verpleeghuiszorg. Hierbij zijn de tandarts, mondhygiëniste of preventieassistente direct betrokken bij de mondzorg en spelen een coachende rol voor zorgverleners in het geven van mondzorg in de praktijk. De tandarts en mondhygiëniste hebben in bijna alle organisaties toegang tot het (elektronisch) cliëntdossier en rapporteren hun bevindingen. Alle resultaten van deze toezichtronde zijn terug te lezen in het vandaag gepubliceerde factsheet over mondzorg in de verpleeghuizen.
Verschillende zorginstellingen, brancheorganisatie ActiZ en het ministerie van Volksgezondheid hadden de handen ineen geslagen met als resultaat een verbeterprogramma dat zorgt dat de mondzorg in deze organisaties op orde komt.
Door: Redactie Nationale Zorggids