Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid schrijft in een brief aan de tweede Kamer dat ook mensen die thuiswonen binnenkort een beroep kunnen doen op een geestelijk verzorger of levensbegeleider voor hulp en ondersteuning. Hij trekt hier 35 miljoen euro voor uit. Voorheen werden gesprekken met geestelijk verzorgers alleen vergoed bij een verblijf in een instelling, zoals een ziekenhuis of verpleeghuis. Seniorenorganisatie KBO-PCOB laat weten blij te zijn met het nieuws, zo meldt de organisatie.
Geestelijke verzorging is professionele begeleiding, hulpverlening en advisering bij zingeving en levensbeschouwing. Geestelijke verzorging is breder dan hulp bij zorgvragen en de beschikbaarheid ervan in instellingen die zorg met verblijf aanbieden is wettelijk vastgelegd in de Wkkgz. Veelal wordt door opname in een ziekenhuis, instelling voor mensen met een beperking, ggz-instelling of verpleeghuis de band met de vertrouwde thuissituatie doorbroken. De geestelijke verzorging waarborgt dat de verzekerde in een instelling bij iemand terecht kan met zijn levensvragen.
Belangrijk aspect van goede zorg
Directeur Manon Vanderkaa: “Dit is het directe resultaat van het Manifest Waardig Ouder worden, waarvan wij één van de initiatiefnemers zijn.” KBO-PCOB pleit al langer voor levensbegeleiding om de gezondheid en het welbevinden van senioren te versterken, niet alleen in de laatste levensfase. “Geestelijke zorg zien wij als een belangrijk aspect van goede zorg. Het is mooi dat de afspraken in het regeerakkoord nu concreter worden”, aldus Manon Vanderkaa.
Ze is ervan overtuigd dat de levensbegeleiding door geestelijke verzorgers veel voor ouderen kan betekenen. “Nadenken over de zin van je leven en hierover in gesprek gaan, al dan niet op basis van levensbeschouwing of religie, zou even normaal moeten zijn als lichamelijke zorg. Het kan de veerkracht en levenskunst van ouderen versterken.”
Door: Redactie Nationale Zorggids