Normal_bejaarde_vrouw

In het Vechtdal gaat een proef van start: project TOM (Thuis Onbezorgd Mobiel). Een breed programma ter ondersteuning van senioren die thuis willen blijven wonen. In 2016 belandde elke vijf minuten een 65-plusser na een val op de spoedeisende hulp, met alle nare gevolgen van dien. Zelfstandig wonen wordt daardoor vaak een stuk lastiger. VeiligheidNL, Nutricia, Philips, ONVZ Zorgverzekeraar en PostNL bundelen in samenwerking met Vitaal Vechtdal de krachten en bieden nu een oplossing met project TOM. Een totaalpakket aan ondersteuning om de zelfredzaamheid van ouderen te vergroten. Dat meldt TOM. 

Veel ouderen hechten aan hun vrijheid en willen graag zelfstandig blijven wonen. Maar niet iedereen heeft naasten die mantelzorg kunnen geven en het aanbod aan ondersteuningsprogramma’s is versnipperd. Project TOM biedt een totaalpakket aan ondersteuning en maatregelen. Er wordt samengewerkt met lokale professionals, zoals de eigen fysiotherapeut en diëtist. De proef in Ommen, Dedemsvaart en Balkbrug wordt ondersteund door Vitaal Vechtdal.

De deelnemers volgen niet alleen een beweegprogramma, maar krijgen ook persoonlijk voedingsadvies en een bewegingsmonitor van Philips, een apparaatje dat de bewegingen bijhoudt en analyseert. Deze interventies zorgen ervoor dat preventieve maatregelen kunnen worden genomen waar nodig. Om de kans op vallen te verkleinen, werken de deelnemers twee keer per week op hun eigen niveau met een fysiotherapeut aan spierkracht, balans en coördinatie en krijgen ze voorlichting. Dit is het beweegprogramma In Balans van VeiligheidNL.

Het Vechtdal is de tweede proefregio waar project TOM van start gaat. Deelname is kosteloos. Er is ruimte voor maximaal zestig deelnemers. Geïnteresseerden uit Ommen, Dedemsvaart en Balkbrug kunnen zich aanmelden via de website www.projecttom.nl. 

Door: Redactie Nationale Zorggids