Artsen willen fatbike-ongelukken zelf registreren

Fatbikes veroorzaken tegenwoordig zo veel letsel, dat artsen zelf ongevallen ermee willen registreren. Traumachirurgen zien vaak jongere slachtoffers op hun operatietafel, maar hoeveel mensen er door een ongeluk met een fatbike of andere elektrische fiets in het ziekenhuis belanden is niet bekend. Dit meldt RTL Nieuws.

Volgens traumachirurg Stijn Nelen van de Vereniging van Traumachirurgen komt zijn beroepsgroep letsel tegen dat levensgevaarlijk kan zijn, zoals hersenschade of een gescheurde milt, nier of alvleesklier. Onder deze slachtoffers zijn ook relatief veel jongeren die nog ‘topzwaar’ zijn. Hun hoofd is relatief groot voor hun lichaam en daardoor hebben ze een groter risico om op hun hoofd te vallen en hersenletsel op te lopen. “We zien kinderen die hierdoor kampen met concentratiestoornissen, die last hebben van licht en geluid of zelfs nauwelijks nog reactie kunnen geven.”

Ernst en omvang van letsel

Kinderen die bij een ongeluk onder hun fatbike komen te liggen, kunnen deze niet optillen. Nelen vraagt zich daarom ook hardop af of zij wel geschikt zijn om deze fiets te gebruiken. Zijn vereniging, de Vereniging voor Spoedeisende Hulpartsen, Artsen voor  Veilig Fietsen en VeiligheidNL gaan daarom samen het aantal ongelukken met elektrische fietsen registreren. Doel is niet alleen vaststellen hoe vaak fatbike- of andere e-bike-gebruikers een ongeluk hebben, maar om ook de ernst van de letsel en de leeftijden waarop dat gebeurt vast te leggen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky