Veel ouderen krijgen van hun gemeente een afwijzend antwoord als ze daar na lang aarzelen een traplift aanvragen. Ouderen moeten langer thuis blijven wonen, maar als daar voorzieningen voor nodig zijn, geven veel gemeenten niet thuis. Om die misstanden aan het licht te brengen, gaf de KBO zelf twee trapliften weg. Dat meldt Unie KBO.
Gemeenten spelen een belangrijke rol bij het langer zelfstandig wonen. Via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kan de gemeente kijken welke oplossingen mogelijk zijn. KBO-directeur Manon Vanderkaa: “Bij de aanvraag voor een traplift hanteert iedere gemeente zijn eigen spelregels. Dus het is mogelijk dat je in gemeente A geen traplift krijgt, maar dat je er in de buurtgemeente wel een zou hebben gekregen. Bovendien doen veel gemeenten er alles aan om mensen te ontmoedigen een aanvraag in te dienen. Ze krijgen vaak bij het eerste telefoontje al te horen dat een aanvraag geen zin heeft.”
'Gaat u maar verhuizen naar een gelijkvloerse woning', is de meest gehoorde afwijzing van de gemeente. Zeker als mensen een eigen huis hebben. Vanderkaa: “Oftewel: lost u het zelf maar op. Maar verhuizen is ingrijpend, financieel én emotioneel. Als er al gelijkvloerse woningen beschikbaar zijn, want die zijn dun gezaaid en vaak onbetaalbaar. En de meeste ouderen willen ook helemaal niet verhuizen. Hun hele verleden zit in dat huis. En, nog belangrijker, ze hebben in de buurt een netwerk opgebouwd van mensen die hen helpen als iets gedaan moet worden.”
Een andere veel gehoorde reden tot afwijzing is de 'voorzienbaarheids-regel': als het voorzien had kunnen worden dat er problemen zouden komen, krijgt iemand geen hulpmiddel. Zo kreeg het 91-jarige Mies van Luijk van de gemeente een botte afwijzingsbrief want 'hij had kunnen voorzien dat hij ouder zou worden.' Een gemeente mag een aanvraag voor een traplift niet afwijzen omdat de situatie voorzienbaar was. Uit verschillende rechtbankuitspraken blijkt dat een voorziening niet om die reden mag worden geweigerd.
Ondertussen gaan veel ouderen die een traplift nodig hebben zonder traplift door het leven, want een proces aanspannen is geen sinecure. Als het kan, kopen ze zelf een traplift. Maar niet iedereen kan dat betalen. De kosten kunnen uiteenlopen van 3.000 tot 15.000 euro. Daarom heeft de KBO twee trapliften weggeven aan mensen die het echt nodig hebben. In de hoop dat de discussie hierover zal losbranden en dat gemeenten eindelijk hier een eenduidig beleid over gaan voeren.
Door: Redactie Nationale Zorggids
Lees het verhaal van familie Rhode uit Gouda door op de volgende link te klikken: http://stannahtrapliften.nl/nieuws/seniorenorganisatie-kbo-stannah-doen-traplift-cadeau/ Wij zijn heel blij dat we dit voor hen konden doen.