Minister Schippers van Volksgezondheid wil in gesprek met zorgverleners in krimpregio’s om te kijken hoe de zorg kan worden behouden. Het zou onder andere gaan om dunbevolkte gebieden in Zeeland, Limburg, Friesland en Groningen. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer, meldt de NOS.
Volgens Schippers hoeft het krimpen van de bevolking geen probleem te zijn. “Maar in het algemeen gaat krimp gepaard met vergrijzing en vergrijzing gaat gepaard met chronische aandoeningen”, schrijft ze. “De regio’s zijn zelf aan zet om te anticiperen op de krimp en de voorzieningen passend te maken, de Rijksoverheid zal daarbij een ondersteunende rol spelen.“
De minister wil dat kerken, ondernemers in de buurt of welzijnsorganisaties hun steentje bijdragen. Denk hierbij aan activiteiten die eenzaamheid tegengaan, valtrainingen voor ouderen en activiteiten die oudere mensen met elkaar in contact brengen. Het zijn sportieve- en welzijnsactiviteiten die mensen actief krijgen of houden en die het sociale verband versterken.
Ook schrijft de minister dat de Nederlandse Zorgautoriteit eenvoudiger geld moet kunnen bijleggen als de spoedeisende hulp of acute verloskunde in een gebied dreigt te verdwijnen. Het RIVM en het NIVEL gaan blijven inventariseren hoeveel zorgverleners er in krimpgebieden werkzaam zijn.
© Nationale Zorggids