Normal_iknl

Het aantal patiënten met een hersentumor is in de afgelopen twintig jaar licht toegenomen. Door de ontwikkeling van nieuwe behandelingen en diagnosemethoden is de kans op overleving voor deze patiënten ook licht gestegen. Dit blijkt uit de nieuwste gegevens van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Door een uitbreiding van de registratie ontstaat er steeds meer inzicht in de complexe zorg voor deze ziekte, zo meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Tussen 1989 en 2010 kregen ruim 21.100 volwassen patiënten een hersentumor (glioom). Gliomen komen iets vaker voor bij mannen (12.200) dan bij vrouwen (8.900) en de gemiddelde leeftijd is 59 jaar. Ruim 9.500 patiënten kregen een glioblastoom; dat is een hooggradige, snel groeiende tumor in de hersenen.

De kans op overleving hangt sterk af van de tumorgraad. Van de patiënten met een laaggradig glioom is 70 tot 85 procent na twee jaar nog in leven, terwijl dit percentage onder patiënten met een hooggradige tumor 28 tot 52 procent bedraagt. De overlevingskans van patiënten met een glioblastoom na twee jaar ligt net onder de tien procent.

Sinds 1989 beschikt Nederland over een database met objectieve gegevens over de incidentie, prevalentie, overleving en sterfte van alle gevallen van kanker. De database wordt gebruikt voor epidemiologisch onderzoek, klinische studies en voor onderzoek naar de kwaliteit van zorg. Met ingang van 2014 is IKNL een extra registratie gestart voor tumoren van het centraal zenuwstelsel, inclusief gliomen.

© Nationale Zorggids