Normal_mammo_borst_kanker_mammogram

(Novum) - Borstkankerscreening leidt bij vrouwen boven de 70 zo vaak tot overbehandeling dat zij beter niet kunnen worden gescreend. Dat concluderen wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum in een artikel dat onlangs is gepubliceerd in de British Medical Journal. Voorstanders dragen dinsdag in de Volkskrant argumenten aan voor het voortzetten van de screening.

De onderzoekers gingen na welke effecten de verhoging van de bovengrens voor het bevolkingsonderzoek heeft gehad. Tot vijftien jaar geleden werden vrouwen boven de 70 niet meer gescreend, maar die grens is toen verhoogd naar 75 jaar.

Lang niet alle tumoren worden uiteindelijk agressief. Maar alle tumoren, (kwaadaardig of niet) die bij de screening worden ontdekt, worden verwijderd. Ondanks deze rigoureuze aanpak is het aantal agressieve tumoren bij de 70-plussers die zijn gescreend uiteindelijk nauwelijks lager dan bij vrouwen die niet zijn gescreend, vat oncologisch chirurg Gerrit-Jan Liefers het onderzoek in de Volkskrant samen. Het heeft volgens hem lang niet altijd zin om oudere vrouwen een ingrijpende operatie, chemokuur of hormoonbehandeling te laten ondergaan,

Het is volgens de chirurg beter om de massale screening voor 70-plussers af te schaffen. Alleen gezonde 70-plussers zouden eens in de twee jaar een mammografie moeten ondergaan. Vrouwen met bijvoorbeeld diabetes of hartklachten zouden niet moeten worden gescreend omdat oudere vrouwen veel meer bijwerkingen krijgen van een kankerbehandeling.

Hoogleraar evaluatie van vroegopsporing van ziekten aan het Erasmus Medisch Centrum Harry de Koning noemt de conclusies van het LUMC in de krant dubieus. Hij wijst erop dat de onderzoekers alleen naar het aantal agressieve tumoren hebben gekeken en niet naar de sterftecijfers. Volgens hem blijkt uit de cijfers dat de sterfte aan borstkanker onder vrouwen tussen de 70 en 75 jaar door de screening met 84 procent is verlaagd. "Geen enkele reden dus om met screenen te stoppen."

Het risico op overbehandeling wordt op latere leeftijd groter, erkent De Koning. "Daarom blijft de bovengrens op 75 jaar liggen." Overigens lopen rechtszaken tegen de staat omdat 75-plussers ook screening eisen.