Normal_pot_pillen_medicijnen

Activisten die tegen abortus zijn, halen vrouwen die een abortuspil slikken over om het effect van die pil ongedaan te maken. Een huisartsenpraktijk op Urk schrijft voor de evangelische hulplijn ‘Er is hulp’ de spijtpil voor. Dit meldt Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, dat onderzoek hiernaar deed. 

Bijna alle apothekers en artsen zijn tegen de zogenoemde anti-abortuspil dat bestaat uit het hormoon progesteron. Het hormoon wordt vooral gebruikt bij ivf-behandelingen, veel bloedverlies tijdens de menstruatie, het uitblijven van menstruatie en overgangsklachten. Soms gebruiken ziekenhuizen het om te voorkomen dat een kind te vroeg ter wereld komt. Maar het vrouwelijke geslachtshormoon is géén abortuspilstopper, zo zegt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Ongewenst of onbedoeld zwangere vrouwen kunnen er medische risico’s door ondervinden.

Vijftien vrouwen per jaar

De pro-life stichting ‘Schreeuw om Leven’ moedigt vrouwen via de hulplijn ‘Er is hulp’ aan om de spijtpil te nemen, als ze (volgens de activisten) spijt hebben van de abortuspil. Zeker een vrouw zou zijn overtuigd, na een afspraak bij een abortuskliniek. Jaarlijks zou het om ongeveer vijftien vrouwen gaan. De inmiddels aan corona overleden huisarts Peter Hildering, die deze pil voorschreef, zou hebben gezegd dat het ongevaarlijk is. Hulplijn ‘Er is hulp’ heeft nog geen nieuwe arts gevonden die de pil wil voorschrijven en daarom is het aanbod tijdelijk van de website gehaald.

Binnen een halfuur klaar

De praktijk waar Hildering werkte, schrijft de anti-abortuspil nog steeds voor. Ook zonder kennis van de patiënt, kennis over ander medicijngebruik of medische geschiedenis. Een redacteur van Investico belde en kreeg de pil zomaar voorgeschreven. Een bedenktijd werd ook niet aangeraden. Een half uur na het telefoontje was de pil klaar om opgehaald te worden. Het recept wordt nog steeds uitgegeven op naam van Hildering en dat is niet toegestaan volgens de Nederlandse wet. “Niemand, ook geen arts, mag voorschrijven onder de naam van een andere arts”, zegt apothekersvereniging KNMP.

Vooralsnog doet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geen onderzoek naar het voorschrijven van de anti-abortuspil, simpelweg omdat er geen grootschalige aanwijzingen voor zijn. Wel kan de inspectie overgaan tot aangifte voor het uitschrijven van recepten op andermans naam.

Door: Nationale Zorggids