Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Het opvallendste nieuws deze week ging over het almaar stijgende geneesmiddelentekort. Verder onder meer het interessante nieuws dat nóg een fabrikant de prijs van een middel plotseling flink heeft verhoogd, dat de zelftest voor baarmoederhalskanker net zo nauwkeurig is als een uitstrijkje en dat zwangere vrouwen diensten mijden wegens de eigen bijdrage.
Maandag: geneesmiddelentekorten in 2018 weer gestegen
Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is ook in 2018 weer gestegen. De tekorten in 2016 liepen met drie procent op tot 732 in 2017. Nu is er een stijging van maar liefst 5 procent naar 769.
“Het is dweilen met de kraan open. Patiënt en apotheker hebben hier dagelijks enorme last van. De patiënt krijgt regelmatig een ander doosje, omdat de apotheker moet uitwijken naar een alternatief. Apothekers hebben er veel werk aan om dit allemaal te regelen”, zegt voorzitter Gerben Klein Nulent van KNMP.
Dinsdag: prijs diagnosemiddel prostaatkanker onverwachts flink verhoogd
Nadat Zwitserse farmaceut Novartis de prijs van een kankermedicijn verzesvoudigde, volgt nu ook een Duitse fabrikant met een fikse prijsverhoging. Eckert & Ziegler verdrievoudigt de prijs voor het middel gallium dat gebruikt wordt bij de diagnose van prostaatkanker. Ook in dit geval is niet duidelijk waarom de farmaceut de prijs verhoogt.
Woensdag: zelftest voor baarmoederhalskanker net zo nauwkeurig als uitstrijkje
Uit een studie onder 14.000 vrouwen blijkt dat een zelfafnameset voor baarmoederhalskanker net zo nauwkeurig is als het uitstrijkje bij de huisarts. “Uit eerder onderzoek van Amsterdam UMC en Radboudumc was al bekend dat veel vrouwen een zelfafnameset willen gebruiken. Maar nog niet eerder was de nauwkeurigheid van de zelfafnameset onderzocht in een grote gerandomiseerde studie”, aldus prof. Hans Berkhof, onderzoeker bij Amsterdam UMC. “Nu blijkt dat de HPV-test op een zelfafnameset dus net zo nauwkeurig is als een HPV test op het reguliere uitstrijkje.”
Donderdag: ruim één op de zes zwangere vrouwen mijdt diensten wegens kosten
17,5 procent van de zwangere vrouwen ziet af van diensten zoals NIPT, kraamzorg of geboortehuis om kosten te drukken. Uit het onderzoek blijkt verder dat veel vrouwen niet goed op de hoogte zijn van de kosten die bij een zwangerschap aan de orde (kunnen) komen. Ook over de eigen bijdrage heerst onduidelijkheid. 19,5 procent van de respondenten weet niet dat er een eigen bijdrage betaald moet worden voor kraamzorg.
Vrijdag: klanten De Friesland per ongeluk in systeem als wanbetaler
Honderden klanten van zorgverzekeraar De Friesland zijn door het systeem per ongeluk als wanbetaler aangemerkt terwijl dat niet het geval is. Deze fout is ontstaan door het samenvoegen van de systemen van De Friesland en Zilveren Kruis. Voor sommige klanten had de fout nare gevolgen. Zo werd één klant hierdoor aangemeld bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK) en werd in december beslag gelegd op zijn rekening. De gedupeerden hebben inmiddels een persoonlijk excuus ontvangen. De status als wanbetaler kan echter pas worden ingetrokken wanneer Zilveren Kruis de juiste gegvens aanlevert bij het CAK.
En dan nog dit: een fabrikant die de prijs van een weesgeneesmidddel verzesvoudigt. Mag dat?