Een kind dat vroegtijdig in de puberteit komt? Dat kan te maken hebben met de schadelijke stoffen waaraan een vrouw tijdens haar zwangerschap is blootgesteld. Specifiek gaat het om blootstelling aan Polychloorbifenylen (PCB). Dat zijn stoffen die vroeger onder meer in plastic en verf te vinden waren. Dat meldt NOS.
Het is niet voor het eerst dat een onderzoeker ontdekt dat hoge PCB’s schadelijk zijn. Nu blijken deze stoffen ook tijdens de zwangerschap al invloed te hebben op de foetus. PCB’s tasten de motorische en cognitieve uitkomsten aan, bij jongens en meisjes.
“Je kunt dan denken aan gevorderde ontwikkeling van schaamhaar bij jongens en meisjes. Jongens krijgen eerder de baard in de keel en meisjes hebben een verder gevorderde borstontwikkeling”, vertelt promovenda Sietske Berghuis van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Een vervroegde puberteit is niet geheel zonder risico’s. Zo hebben meisjes een verhoogde kans op borstkanker en jongens een verhoogde kans op teelbalkanker. Baby’s die in de buik aan PCB’s zijn blootgesteld hebben ook een minder ontwikkelde motoriek en de neurologische ontwikkeling is aangetast.
Hoewel PCB’s sinds 1985 zijn verboden, blijven de stoffen nog in diverse dingen aanwezig, waaronder dierlijke vetten of in het grondwater. Volwassenen hebben er weinig last van, maar een foetus wel, blijkt nu.
Door: Redactie Nationale Zorggids