Normal_pregnant-244662_640

Sinds de NIP-test deze maand bij alle zwangere vrouwen uitgevoerd kan worden, is er al 5.766 keer bloed afgenomen voor de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT). In de acht universitair medische centra in Nederland kunnen vrouwen hun ongeboren kind laten testen op onder andere het syndroom van Down en andere aangeboren afwijkingen. Nu de test niet langer exclusief is voor vrouwen met een verhoogd risico op afwijkingen, doen steeds meer vrouwen de prenatale test. Dit meldt NU.nl.

In het VUmc in Amsterdam zijn deze maand al 1.966 van deze testen uitgevoerd. Een woordvoerder van het universitair medisch centrum wil nog niet spreken over een stormloop, maar er worden nu wel meer testen uitgevoerd dan voor 1 april. Iedere zwangere vrouw die dat wenst, komt nu in aanmerking voor zo’n test. Daarbij wordt bloed bij de moeder afgenomen, dat in het laboratorium wordt onderzocht. Het is hierdoor niet meer nodig om invasieve testen zoals de vlokkentest uit te voeren. Deze kent grotere risico’s voor de ongeboren baby.

Wie gebruik wil maken van de NIP-test, betaalt daarvoor een eigen bijdrage van 175 euro. Deze kosten worden laag gehouden door een subsidie van de Staat. Een rechter oordeelde deze week dat de Staat door mag gaan met deze subsidie, ook al had het Belgische bedrijf Gendia dat willen stoppen. Zij voeren ook NIP-testen uit in Nederland, en spreken van valse concurrentie door de subsidie die de Staat uitkeert.

Bij Gendia betaalden Nederlandse vrouwen bijna 600 euro om de test te laten uitvoeren als ze daar in eigen land geen aanspraak op konden maken. Nu alle zwangere vrouwen de NIP-test kunnen laten uitvoeren, vreest het bedrijf geld mis te lopen.

Door: Redactie Nationale Zorggids