Normal_weegschaal_gewicht_overgewicht_lichtgewicht_dun_dik_vet_mager

Zwangere vrouwen hebben steeds vaker last van complicaties tijdens de zwangerschap of bij de bevalling. Dit komt doordat vrouwen steeds vaker kampen met overgewicht of omdat ze niet gezond leven. Diverse hoogleraren obstetrie in Nederland waarschuwen voor de gevolgen van een slechte leefstijl en vragen daarbij meer aandacht voor preventie. Dat meldt NRC.

Hoewel de hoogleraren van de acht universitair medische centra (umc’s) waarschuwen voor het verband tussen complicaties en overgewicht of een ongezonde leefstijl, zijn de precieze cijfers hiervan nog niet bekend. Het Radboudumc is hier onlangs mee gestart. Uit de cijfers van dit ziekenhuis blijkt dat vrouwen met een BMI van 30 of hoger (obesitas) aanzienlijk vaker bevallen middels een keizersnede (24 procent). Vrouwen met obesitas hebben bovendien een grotere kans op zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes en inleidingen komen 25 procent vaker voor.

Jaarlijks overleven zeven tot zestien vrouwen per duizend bevallingen de bevalling ternauwernood. Ook dit is te wijten aan ernstig overgewicht. Volgens Kitty Bloemenkamp, voorzitter van de landelijke toetsingscommissie moedersterfte, is overgewicht gevaarlijker dan een hogere leeftijd waarop een vrouw zwanger wordt.

Obesitas lijkt vooral voor te komen bij zwangere vrouwen in een lagere sociaaleconomische positie, zegt Jan van Lith, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. Door geldzorgen, een ongezonder leven, roken of zelfs een slechte relatie met hun partner lopen ze een groter risico op complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling. Vrouwen moeten zich beseffen dat een goede gezondheid bij de start van de zwangerschap van levensbelang is, zeggen de hoogleraren. Naast het feit dat zij twee keer zoveel gevaar lopen op hart- en vaatziekten, hebben ook hun dochters later in hun leven kans op complicaties, een hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten.

“Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel van verhoogde risico’s dat van generatie op generatie wordt doorgegeven”, aldus Bloemenkamp. 

Door: Redactie Nationale Zorggids