Normal_tweeling_baby

Niet 40 weken, maar 37 weken is de beste tijd voor een tweeling om ter wereld te komen. In de 37e week is het risico op doodgeboorte kleiner dan in week 38. Maar het is niet zo vroeg dat de kans op andere complicaties te groot wordt. Dat meldt de Volkskrant.

Een groep internationale onderzoekers analyseerde 32 studies van het afgelopen decennium. Van de 35.000 tweelingen die in die tijd zijn geboren, waren er bijna 30.000 dichoriaal (iedere baby had zijn eigen placenta). Vijfduizend tweelingen waren geboren met een gedeelde placenta (monochoriaal), wat voornamelijk voorkomt bij eeneiige tweelingen. Al eerder was vastgesteld dat het aantal doodgeboorten onder tweelingen met een gedeelde placenta was drie keer zo groot als bij enkele kinderen. Onder de dichoriale kindjes was het aantal doodgeboorten zelfs vijf keer zo groot. Onderzoekers concluderen in de nieuwe studie dat het risico op doodgeboorte of overlijden vlak na de bevalling niet groter wordt tot de 37e week van de zwangerschap, maar in week 38 wel.

AMC-hoogleraar Joris van der Post vindt de conclusies aannemelijk, maar trekt de werkbaarheid van deze conclusies in de praktijk in twijfel. “De onderzoekers hebben bijvoorbeeld niet kunnen kijken naar de verschillen in groei. Als je alleen het kind met afwijkende groei inleidt, heb je dan het probleem opgelost? Dat zijn belangrijke vragen die hier niet beantwoord worden”, aldus Van der Post. In Nederland wordt de geboorte van een tweeling altijd voor de veertig weken in werking gesteld. Indien er bijvoorbeeld groeiproblemen zijn, dan geldt volgens de landelijke richtlijn dat de bevalling voor 38 weken wordt ingeleid. 

Door: Redactie Nationale Zorggids