Normal_zwangerschap_ziekenbed_zuster_verpleegkundigen_zwanger_baby

In de provincies Groningen en Drenthe komen thuisbevallingen steeds minder voor. Uit een steekproef blijkt dat in sommige gemeenten in het Noorden bijna geen enkele baby meer thuis ter wereld komt. Onder 27 Drentse en Groningse gemeenten zonder ziekenhuizen is een steekproef gedaan naar thuisbevallingen. In totaal werden er gedurende de steekproef 1206 kinderen aangemeld en werden er 214 geboorteakten opgemaakt. Een gemeente maakt zo'n akte op als de baby in die gemeente is geboren Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

In de afgelopen vier maanden zijn er in Appingedam 23 baby's geboren, geen van hen is thuis geboren. In zeker tien Drentse en Groningse gemeenten valt het aantal thuisbevallingen laag uit. Een op de drie geboortes in Eemsmond, De Marne, Winsum en Loppersum vindt thuis plaats.

Al enkele jaren neemt het al thuisbevallingen af. Dit baart Karlijn van Driel van de Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) zorgen. Vrouwen kiezen vaker voor een ziekenhuisbevalling omdat ze denken dat het veiliger is, maar volgens deskundigen is dat niet waar. “We vrezen voor medicalisering van de geboorte. In het ziekenhuis wordt sneller medisch ingegrepen met pijnbestrijding, weeënopwekkers en het zetten van een knip. In sommige gevallen is medisch ingrijpen absoluut nodig. Maar soms ook niet en worden er onnodige risico's genomen”, zegt Van Driel. Ze denkt dat de toename van het aantal ziekenhuisbevallingen deels te maken heeft met angstgevoelens bij de vrouw, ze zijn bang dat het kindje bij een bevalling thuis minder kans heeft om te overleven. “Ten onrechte. Een nieuw onderzoek toont aan dat dat niet klopt”, aldus Van Driel.

De keuzevrijheid voor de vrouwen moet altijd blijven bestaan, vindt hoogleraar Verloskunde Jan Jaap Erwich van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Hij ziet er dan ook geen reden voor om thuisbevalling af te schaffen. Toch dient een thuisbevalling wel aan enkele voorwaarden te voldoen, zo moet een vrouw zo snel mogelijk naar het ziekenhuis worden gebracht indien er complicaties optreden. Maar dat is niet overal meer zo vanzelfsprekend. In Delfzijl, Meppel en Dokkum zijn de afdelingen Verloskunde inmiddels gesloten.

©Nationale Zorggids