Door geen brood te eten ontstaat er jodiumtekort in het lichaam. Dit kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van een ongeboren kind, zegt hoogleraar Interne Geneeskunde Robin Peeters van het Erasmus MC. Dat meldt Skipr.
Door de vele koolhydraten in het brood, zijn mensen dit de afgelopen jaren minder gaan eten. Maar wanneer een zwangere vrouw geen brood eet kan dat een risico zijn voor haar ongeboren kind, met name op het gebied van de hersenontwikkeling.
Een jodiumtekort heeft voornamelijk effect op de schildklier. Kinderen zijn in de eerste helft van de zwangerschap afhankelijk van schildklierhormonen van de moeder. Gemiddeld blijven kinderen van moeders met een tekort aan schildklierhormoon tijdens de zwangerschap zeven IQ-punten achter op kinderen die in de baarmoeder wel voldoende hormonen kregen. “Zelfs subtiele tekorten aan jodium bij de moeder kunnen leiden tot een lager IQ bij het kind”, zegt Peeters. Daarom raadt hij het aanstaande moeders aan om twee sneden brood per dag te eten.
©Nationale Zorggids