Onderzoekers van de Washington University hebben ontdekt dat depressie bij peuters kan zorgen voor een veranderende anatomie in de hersenen. Met name in het gedeelte dat een belangrijke rol speelt bij het verwerken van emoties. Dit meldt Vakblad Vroeg.
Het onderzoeksteam van professor Joan Luby vergeleek de hersenen van negentig 3-jarige depressieve kinderen met de hersenen van 103 gezonde kinderen. Dit onderzoek vond plaats gedurende een periode van elf jaar en bevatte klinische evaluaties en MRI-scans. De conclusie was dat de hersenen van peuters met depressie een abnormale ontwikkeling doorgingen. De grijze hersenmassa in de cortex van deze kinderen is dunner en lager in volume. De cortex is een belangrijk gebied in het brein voor de verwerking van emoties.
“Het is opmerkelijk om te zien hoe het hebben van een depressie de anatomie van de hersenen verandert. Waar traditioneel vooral beweerd wordt dat het brein zich ontwikkelt op een vooraf bepaalde manier, blijkt nu dat actuele ervaringen – een negatieve stemming, armoede of onthouding van ouderlijke zorg – aantoonbaar effect hebben op de groei en ontwikkeling van de hersenen”, zegt Luby. Het team wil hersenscans van nog jongere kinderen onderzoeken waarbij gekeken wordt of het mogelijk is om het ontwikkelingsproces van het kinderbrein te beïnvloeden tijdens de groei. Een vroege interventie beïnvloedt naar verwachting een gezonde ontwikkeling van de hersenen.
©Nationale Zorggids