Er wordt nog steeds gediscrimineerd bij de verkoop van babymelkpoeder aan mensen met een Aziatische uiterlijk. Sinds maart dit jaar zijn er elf officiële klachten ingediend bij antidiscriminatiebureaus. Het merendeel van de discriminatievoorvallen wordt echter niet gemeld. De meldingen gaan over winkels als Dirk van der Broek, Plus, C1000, Em-Té supermarkten, Albert Heijn, Jumbo en Kruidvat. Dit meldt de NOS.
NZG
Discriminatie Aziaten bij kopen babymelkpoeder
-Chinezen vertrouwen de babyvoedingsproducten die door Chinese producenten worden gemaakt niet meer sinds het melamine-schandaal van 2010. Dit schandaal leidde tot het hamsteren van babymelkpoeder in Nederlandse supermarkten door handelaren, die de producten verkochten op de Aziatische markt. In Nederland ontstond er daarom een tekort aan babymelkpoeder.
Het blijkt nu dat mensen met een Aziatisch uiterlijk nog steeds gediscrimineerd worden bij de aankoop van babymelkpoeder. De meldingen gaan over winkels als Dirk van der Broek, Plus, C1000, Em-Té supermarkten, Albert Heijn, Jumbo en Kruidvat. Daarbij gaan twee van de elf meldingen over Kruidvat; die eerder al door het College voor de Rechten van de Mens op de vingers werd getikt. In maart dit jaar stelde het College twee vrouwen in het gelijk die op grond van hun uiterlijk geen babymelkpoeder meekregen bij Kruidvat en Etos.
Sinds de uitspraak van het college zijn er elf meldingen ingediend bij antidiscriminatiebureaus door mensen die babymelkpoeder wilden kopen. In alle gevallen ging het om mensen met een Aziatisch uiterlijk die geen of minder babymelkpoeder kregen dan ze wilden kopen.
Het topje van de ijsberg, zo noemt Predrag Vitkovic van het regionale antidiscriminatiebureau RADAR de meldingen. "Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat 80 procent van de discriminatievoorvallen niet wordt gemeld. Als we daarbij optellen dat ondanks alle media-aandacht, de oordelen van het College voor de Rechten van de Mens en de beloofde beterschap van de betrokken winkelketens dit soort praktijken nog steeds plaatsvinden, dan is het een hele kwalijke zaak." RADAR wil de discriminatie onder de aandacht brengen van het kabinet om hen zo tot actie tegen de betrokken bedrijven aan te sporen.
© Nationale Zorggids