Normal_normal_vaccinatie_inenting

De HPV-vaccinatiegraad in Nederland staat op 63 procent, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een vaccinatiegraad van 90 procent aanbeveelt. Als het aan de Taskforce Nederland HPV Kankervrij ligt, maakt Nederland hier werk van. Jaarlijks krijgen 800 vrouwen baarmoederhalskanker en komen er 220 te overlijden. Vrijdag 4 maart is het Wereld HPV Awareness Day en de Taskforce staat op deze dag stil bij de achterblijvende vaccinatiegraad. Dit meldt het Erasmus MC.

De meeste mensen raken in hun leven besmet met HPV, maar merken daar vrij weinig van. Toch kan een besmetting flinke gevolgen hebben. Vrouwen kunnen baarmoederhalskanker of vulvakanker krijgen en mannen kunnen kanker aan hun penis, anus of keelholte krijgen.

HPV-vaccin

Er is een vaccin beschikbaar dat voor 90 procent bescherming biedt tegen baarmoederhalskanker of anuskanker. Sinds kort krijgen meisjes én jongens van 9 tot 10 jaar dit vaccin aangeboden. En krijgen ongevaccineerde 12-18-jarigen de kans om zich dit en volgend jaar in te enten tegen HPV. De vaccinatiedoelgroep is dus verbreed, maar de Taskforce Nederland HPV Kankervrij wil dat er nog meer gebeurt om de vaccinatiegraad te verhogen.

“Er gaat nog een inhaalcampagne volgen voor iedereen tussen de 18 en 26 jaar. Mensen die ouder zijn dan 26 jaar kunnen zich via de huisarts laten vaccineren, maar moeten dit zelf betalen. Een vaccinatie kost ongeveer 400 euro”, legt gynecologisch oncoloog Heleen van Beekhuizen van het Erasmus MC uit.

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

En dan is er nog het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, waar vrouwen vanaf hun 30ste aan mee kunnen doen. Ook als ze ertegen gevaccineerd zijn. Mannen die seks hebben met mannen hebben een verhoogd risico op anuskanker en daarom worden zij daarop gescreend. De taskforce wil dat ook meer mensen deelnemen aan de bevolkingsonderzoeken. De deelnamegraad in Nederland ligt net iets lager dan de 70 procent die de WHO aanbeveelt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky