Normal_apps1

58 procent van de meisjes en vrouwen tussen de 15 en 25 jaar krijgt te maken met online intimidatie. De ervaringen van de slachtoffers lopen uiteen van denigrerende opmerkingen tot het dreigen met verkrachting. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van Plan International, die social mediabedrijven oproept online intimidatie serieus te neme. Dit meldt huiselijkgeweld.nl. 

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van Wereldmeisjesdag op 11 oktober, een door de Verenigde Naties uitgeroepen dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de rechten en kansen van meisjes.
Plan International ondervroeg 14.071 meisjes en jonge vrouwen tussen de 15-25 jaar uit 32 landen, waaronder Australië, Brazilië, Benin, Indonesië, Sudan, de Verenigde Staten en India. In Nederland deden duizend meisjes en jonge vrouwen mee, waarvan ook 58 procent ervaring heeft met online intimidatie.

Meeste intimidatie op Facebook

Het platform waarop intimidatie het meest voorkomt is Facebook (39 procent), gevolgd door Instagram (23 procent). Als gevolg van de intimidatie geeft 13 procent van de meisjes aan te stoppen met het delen van hun mening op social media, 12 procent past de manier waarop ze zich uitten op social media aan en 8 procent stopt helemaal met het social mediaplatform waar de online intimidatie plaatsvond.