Normal_vaccinatie_vaccin_inenting

Afgelopen najaar hebben 132.000 13- en 14-jarigen de oproep ontvangen om zich te laten inenten tegen de meningokokkenziekte. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat zeker 18.000 jongeren deze oproep aan zich voorbij hebben laten gaan. Met name in Zeeland en Amsterdam lijken tieners niet de noodzaak te voelen om zich te beschermen tegen de mogelijk levensgevaarlijke infectieziekte. Dit meldt het Algemeen Dagblad die de cijfers opvroeg bij het RIVM. 

Hoewel het landelijke gemiddeld op 86,5 procent staat, kwam slechts 72 tot 77 procent van de 13- en 14-jarigen uit Amsterdam en Zeeland opdagen voor de meningokokkenprik. In Drenthe is het opkomstpercentage het hoogst, met 92 procent.

Steeds meer sterfgevallen

In 2015 kwamen 41 Nederlanders te overlijden door meningokokken. De type W-variant blijkt met name de afgelopen paar jaar een opmars te maken en eiste in 2018 22 levens. En in de eerste maand van dit jaar zijn al twee mensen overleden aan de gevolgen van meningokokken. 28 procent van de tieners en jongvolwassenen die de infectieziekte opliep, overleefde het niet. Volgens het RIVM is het belangrijk dat jongeren de prik halen. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor hun omgeving.

Staatssecretaris Paul Blokhuis gaat naar Amsterdam en Zeeland om uit te zoeken waarom daar relatief weinig jongeren komen opdagen. Hij wil voorkomen dat die regio’s brandhaarden worden. 

Door: Nationale Zorggids