Sinds twee jaar draaien vijf Utrechtse buurtteams de training Pittige Jaren, een methode voor gedragsproblemen bij jonge kinderen en kan worden ingezet in de basiszorg. Alja van der Herberg, programma coördinator binnen stichting Lokalis in Utrecht, vertelt over haar ervaringen met de Pittige Jaren training. ‘Ouders leren met én van elkaar hoe ze kunnen omgaan met het ‘pittige’ gedrag van hun kinderen’.
Het in Amerika ontwikkelde programma Incredible Years (naar het Nederlands vertaald als ‘Pittige Jaren’) is door kinder- en jeugd psychiater Walter Matthys van het UMC Utrecht naar Nederland gehaald en onderzocht in samenwerking met onderzoekers en pedagogen Maartje Raaijmakers en Marte van der Horst van de Universiteit Utrecht naar Nederland gehaald. Zij leiden momenteel professionals op om de training te kunnen geven. Het idee achter het programma is dat ouders van jonge kinderen (3 tot 8 jaar) met gedragsproblemen veel problemen zelf kunnen aanpakken. Daar is soms wel wat empowerment voor nodig.
De Pittige Jaren-training biedt ouders handvatten in de opvoeding en vergroot hun netwerk, zodat ze hier steun uit kunnen putten. Het programma onderscheidt zich van andere programma’s doordat ouders van elkaar leren, zelf oplossingen vinden en de trainer vooral een faciliterende rol heeft.
Gedragsverandering
Gezinswerker Alja van der Herberg heeft de opleiding tot Pittige Jaren trainer gevolgd, en is coördinator van het programma in de Utrechtse wijken. Alja: "In deze training gaan we uit van de eigen kracht van ouders. We richten ons niet op het veranderen van het gedrag van de kinderen, maar op een duurzame gedragsverandering bij de ouders."
Positieve kijk
Wanneer mogelijk, wordt altijd geprobeerd beide ouders bij de training te betrekken. "Tijdens deze bijeenkomsten worden ouders via oefeningen, groepsdiscussies, videofragmenten en informatie door de opvoedingspiramide geleid. Het uitgangspunt van de training is het ‘pittige’ gedrag van kinderen positief te benaderen. In plaats van negatief gedrag direct te bestraffen, leren ouders hoe ze op een speelse manier aandacht kunnen geven aan positief gedrag", vertelt Alja.
Vertrouwen in de toekomst
Alja heeft de afgelopen jaren gezien hoe ouders en gezinnen profiteren van de training. Een tevreden ouder vertelt: "Toen we de cursus begonnen, waren we best radeloos. Door middel van de tools die we tijdens de cursus kregen aangereikt, hebben we een stuk rust, duidelijkheid en gezelligheid in ons gezin weten te creëren. We zijn er nog niet helemaal, maar zien de toekomst met vertrouwen tegemoet."
(Dit is een advertorial van Lokalis)