Normal_logo_images__3_

Nog maar een paar dagen en te gaan en dan is het jaar 2017 weer voorbij. We blikken vandaag nog even terug op een bewogen zorgjaar en dat doen we door onze top 10 best gelezen berichten nog een keertje met jullie te delen!

‘Kind twee tot drie keer per week wassen’

Een kleine verrassing die de top 10 domineert. Want ons best gelezen artikel gaat over hoe vaak een kind gewassen moet worden. Geen actualiteit, geen schokkend nieuws.

Maar hoe vaak moet een kind dan worden gewassen? Niet te vaak, zegt dermatoloog Marjolein Leenarts. Door een kind dagelijks te wassen, wordt de huid eigenlijk te schoon. Dat houdt vooral in dat de vette laag die de huid beschermt als het ware wegvaagt.

Steeds meer Friese jongeren vertonen verward gedrag

De verwarde personen-problematiek is een landelijk probleem waarover wij veel hebben geschreven. Toch staat een regionaal stuk op nummer 2 in onze top 10. In Friesland zijn er namelijk steeds meer jongeren met psychiatrische problemen waarvan de politie meldingen binnenkrijgt.

Druk op de spoedeisende hulp zorgwekkend: ‘Als niets verandert gaat het een keer mis’

Een interview op nummer 3. Het aantal afdelingen voor spoedeisende hulp zal vermoedelijk de komende jaren verder afnemen. Tegelijkertijd is er sprake van overmatige drukte op de resterende SEH’s. Ambulancepersoneel met patiënten moeten soms op de gang wachten tot er een bed vrij komt of worden doorgestuurd naar een ander ziekenhuis. De Nationale Zorggids sprak hierover met SEH-arts Menno Gaakeer en de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA).

Huisarts gestopt, patiënten weten van niets

Meer dan tweeduizend patiënten in Lelystad zaten afgelopen zomer plotseling zonder huisarts. De huisarts van ‘t Hart Medisch Centrum liet op het antwoordapparaat weten dat hij was gestopt als arts en dat er een vervanger was geregeld. Dit bleek echter niet zo te zijn.

Lever rust uit van maand niet drinken

Alcoholgerelateerde artikelen doen het vaak goed, maar dit is een opvallend bericht van begin dit jaar. Een maand geen alcohol drinken levert een gematigde drinker namelijk duidelijke gezondheidsvoordelen op. Wie een maand geen alcohol nuttigt voelt zich fitter, heeft een lagere cholesterolwaarde, minder buikvet en een gezonder leven.

Meer loon voor doktersassistenten en praktijkondersteuners

Een goed gelezen cao-bericht. Vakbonden meldden afgelopen zomer dat de 30.000 doktersassistenten en praktijkondersteuners in Nederland er loon bij kregen. Het salaris wordt structureel verhoogd met 2 procent.

Wetenschappers: ‘Eén op de drie gevallen van dementie kan voorkomen worden’

Een opvallende uitspraak van 24 wetenschappers. Een goed preventiebeleid van de overheid kan ervoor zorgen dat veel mensen met een kans op dementie, toch geen dementie krijgen. Volgens de wetenschappers spelen negen factoren namelijk een rol bij het ontstaan van dementie, namelijk overgewicht, gehoorproblemen op middelbare leeftijd, het niet afmaken van de middelbare school, inactiviteit, diabetes type 2, hoge bloeddruk, depressie, eenzaamheid en roken. Deze factoren zijn verantwoordelijk voor 35 procent van de ziektegevallen.

Griepepidemie zet flink door

Een bericht van bijna een jaar oud die onze top 10 is binnengeslopen. Het is nieuws dat ieder jaar terug lijkt te komen, want ieder jaar is er (bijna) sprake van een griepepidemie. Waar het begin dit jaar om draaide was de omvang van de epidemie. Die was namelijk dusdanig groot dat huisartsen andere afspraken moesten afzeggen. Hopelijk valt dat komend jaar mee!

Maar ook onze achtergrondartikelen deden het goed

Over de bacteriofaag bijvoorbeeld. In Nederland is daar nog vrij weinig over bekend, terwijl het in Georgië een uitstekende vervanger is voor antibiotica. Sinds de uitzending van Dokters van Morgen over de bacteriofaag, is er in Nederland het één en ander in werking gezet. Er vinden onderzoeken plaats en de aandacht voor bacteriofagen en fagentherapie wordt steeds groter.

Ook ons achtergrondstuk over de financiële malaise voor Wajongers was populair. Wat is het probleem? Wajongers komen vanaf 2018 mogelijk in de problemen. Want zij die nog kunnen werken worden vanaf dan met 5 procent gekort op hun uitkering. Gemiddeld wordt er een bedrag van 80 euro bruto gekort. Omdat Wajongers slechts 75 procent van het minimumloon verdienen, heeft een aanzienlijk deel een laag inkomen en kunnen zij geclassificeerd worden als minima. Een gat van 80 euro bruto is daardoor een behoorlijke tegenslag, die structureel opgevangen moet worden in een al klein maandelijks budget. 

Door: Redactie Nationale Zorggids