Tijdens Wereld Diabetes Dag, dat gisteren plaats vond, werd aandacht gevraagd voor jongeren die lijden aan diabetes. Volgens Stichting Kinderdiabetes hebben de jongeren het gevoel zich onbegrepen te voelen door leeftijdsgenoten. Daarom werd opgeroepen om een selfie te plaatsen met de hashtag #nietalleen. Dit meldt RTL Nieuws.
“Als ik een dag naar het ziekenhuis moet en daardoor niet op school ben, zijn er altijd wel klasgenoten die zeggen dat ik het gewoon als smoesje gebruik. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op”, zegt Iris. Ze vindt het vooral lastig dat mensen niets over de ziekte weten maar wel oordelen over haar. “Hoe kun je dan over me oordelen, als je niet weet waar je het over hebt?” Iris wist voor haar diagnose vier jaar geleden ook niets over diabetes type 1, maar heeft snel moeten leren. “Ik zie het als bordjes die ik omhoog moet houden”, waarbij ze uitlegt dat zij bovenop de gewone dingen die tieners belangrijk vinden, ook nog haar ziekte en gezonde voeding in de gaten moet houden.
In Nederland hebben naar schatting 6.000 kinderen onder 18 jaar diabetes type 1. Van 0 tot 25 jaar zou het gaan om 10.000 tot 12.000 kinderen en jongvolwassenen. Bij diabetes kan het lichaam zelf niet goed de bloedsuiker reguleren omdat er niet genoeg van het hormoon insuline wordt gemaakt. Mensen met diabetes, zowel type 1 als type 2, moeten daarom gedurende de dag hun suikerwaardes meten en berekenen hoeveel insuline zij moeten toedienen via een injectie of insulinepomp aan het lichaam. Wanneer de suikerwaardes veel te hoog of veel te laag zijn, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan waarbij iemand buiten bewustzijn kan raken.
Door: Redactie Nationale Zorggids