Normal_telefoon_oud

Vanaf 2018 moeten de Kindertelefoon en het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ) zelf overeenkomsten sluiten met 388 gemeenten over de betaling van diensten. Beide organisaties vrezen hierdoor in de financiële problemen te komen. Dat meldt NOS.

Sinds de transitie van de jeugdzorg naar gemeenten, is er voor diverse instellingen een overgangsregeling van kracht. Deze regeling houdt in dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) alle zaken regelt en organisaties betaalt vanuit het Gemeentefonds. Deze overgangsregeling is vanaf 2018 niet meer geldig en dat betekent voor onder andere de Kindertelefoon en het AKJ dat zij alles zelf moeten regelen.

Per 2018 is het de bedoeling dat het AKJ en de Kindertelefoon met 388 gemeenten om de tafel moeten om financiële afspraken te maken en veel tijd en geld kwijt zijn aan het versturen van 388 facturen. Beide organisaties vrezen bovendien dat gemeenten geen contract willen afsluiten, waardoor de continuïteit van de organisaties nog meer in gevaar komt.

“Juist in een periode dat we werken aan een nieuw jeugdzorgstelsel moeten de vertrouwenspersonen hun werk kunnen doen. Er gaat nog té veel niet goed. Kwetsbare jongeren hebben recht op ondersteuning van een onafhankelijke vertrouwenspersoon als ze klachten hebben”, zegt een woordvoerder van het AKJ.

Door: Redactie Nationale Zorggids