Normal_knuffel_beer

Hoewel het heel wat voeten in de aarde heeft gehad, mag de tweejarige Riley-Jay toch naar de Verenigde Staten voor immunotherapie. Eerder weigerde de zorgverzekeraar om de behandeling te vergoeden omdat deze vanaf maart ook in Nederland gegeven wordt. De peuter en zijn familie reizen binnenkort naar Philadelphia om daar te starten met de behandeling. Dit meldt De Telegraaf. 

Lange tijd had het gezin van Riley-Jay zich voorbereid op de reis. Er was geld ingezameld om het verblijf mee te bekostigen en ze waren er helemaal klaar voor. Toen de verzekeraar de behandeling weigerde te vergoeden, kwam dat aan als een grote schok. Moeder Maya was bang dat haar kind als proefkonijn gebruikt zou worden, nu immunotherapie voor het eerst in Nederland gebruikt gaat worden. Ze is er niet van overtuigd dat de artsen in staat zijn om de behandeling net zo goed uit te voeren als in de Verenigde Staten.

DSW Zorgverzekeraar heeft het advies opgevolgd van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, waar de behandeling vanaf maart 2016 gegeven mag worden. “Het gaat om een infuus met medicijnen, geen technisch hoogstandje. De complicaties kunnen heftig zijn, maar de oncologen in het Prinses Máxima Centrum hebben echt genoeg ervaring en geven ook de garantie dat het veilig is. Daar moeten wij als verzekeraar op kunnen vertrouwen”, zegt directeur Chris Oomen van DSW Zorgverzekeraar. De rechter heeft besloten dat de behandeling nu toch vergoed moet worden door de verzekeraar.

Riley-Jay vertrekt begin februari naar Philadelphia. De behandeling duurt ongeveer zes tot negen maanden en geeft de peuter grotere kansen om 'schoon' te blijven.

© Nationale Zorggids